Ruim 12,5 miljoen bitcoin (BTC) in handen van spaarders

Met de dagelijkse Bitcoin On-chain Update maken we een selectie wat er op de blockchain van BTC gebeurt. Bitcoin is transparant door middel van een blockchain. Welke signalen zien we on-chain?

De prijs van één bitcoin nadert de $50.000. De laatste keer dat de prijs boven dit niveau lag, was op 16 mei, ruim drie maanden geleden.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Patronen on-chain worden steeds zichtbaarder, te beginnen met de hardnekkigheid waarmee lange termijn investeerders aan hun digitale goud vasthouden. De hand op de bitcoin knip.

1. Ruim 12,5 miljoen bitcoin in handen van hodlers

Een aantal on-chain analisten maakt melding van lange termijn investeerders die 155 dagen of langer hun bitcoin niet hebben laten bewegen op de blockchain.

Dat is een bullish signaal. Tegelijkertijd is bekend dat het LTH-segment ook winsten pakt zodra de markt een top nadert. Zodra de trend keert, is het opletten geblazen.

Maar voorlopig is er sprake van een nieuw (tijdelijk) record, zo jubelt ook de Nederlander Dilution-proof.

Op het moment van zijn tweet was ruim 12,5 miljoen bitcoin in handen van deze uitdijende groep (whales, maar ook garnalen).

conclusie: bullish

Zoom je uit, dan is er zelfs nog een groter deel van de beschikbare voorraad die illiquide is, niet beschikbaar is op de markt, zo merkt zijn collega Will Clemente op.

conclusie: bullish

Hodlers leggen een prijsvloer aan, volgens sommigen ligt de ultieme vloer bij $37.000, historisch een belangrijk koopniveau in diverse cycli.

Een oudere tweet van Philip Gradwell, hoofd econoom bij Chainalysis.

conclusie: neutraal

Dat er méér hodlers op de markt, heeft tot logisch gevolg dat het cohort van korte termijn hodler procentueel afneemt. In dit geval is een short term helder iemand die zijn munten minder dan 3 maanden vasthoudt.

Dat is weer een iets andere metric dan die van Glassnode die de definitie van 155 dagen of korter hanteert voor korte termijn 'speculanten'.

Gezien de huidige marktsituatie een logisch gevolg, omdat er meer risico bij komt kijken om op korte termijn te speculeren op een (lagere) koers.

conclusie: neutraal

2. Bijna $20 miljard aan stablecoins

Een metric is regelmatig gedurende de week terugkomt, maar wel een belangrijke. Handelaren en beleggers hebben droog kruit nodig om in bitcoin te stoppen.

Stablecoin transacties zijn sneller en goedkoper dan bancaire transacties. In een volatiele markt is dat een pré.

Deze munten, gedekt door fiat geld zoals de dollar, zijn een belangrijke drijver achter de prijsactie van bitcoin en daarom is het belangrijk om de hoeveelheid stablecoins te monitoren.

Analist Lex Moskovski ziet dat bijna 19,5 miljard dollar aan stablecoins aan de markt zijn toegevoegd de afgelopen drie maanden.

conclusie: neutraal/bullish

3. Negatieve premium van Grayscale Bitcoin Trust

In deze analyse is er aandacht voor het Grayscale Bitcoin Trust. Dit fonds geeft GBTC aandelen die je kunt kopen en dat aandeel volgt de spotprijs van bitcoin. Stijgt de spotprijs, dan stijgt GBTC mee.

De accumulatie van deze GBTC aandelen is sinds februari scherp gedaald. Ook omdat er ETF's in Canada zijn goedgekeurd, en deze ETF's hebben géén lock-up periode en 50% lagere managementkosten.

De premium op GBTC is nog steeds negatief -14%, dus het product is nog steeds niet populair. Volgens deze analist blijft brede interesse in bitcoin nog achter, ondanks de prijsrally richting $50.000.

Ruim 12,5 miljoen bitcoin (BTC) in handen van spaarders
conclusie: bearish
Lees meer over:
Bitcoin nieuwson-chain

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...