3 cijfers die vandaag belangrijk zijn voor de bitcoin (BTC) koers

Met de bitcoin on-chain update maken we een selectie wat er op de blockchain van BTC gebeurt. Welke signalen zien we on-chain?

1. Spent Output Profit Ratio (SOPR)

Dit wordt ook gestaafd door de Spent Output Profit Ratio (SOPR) van Glassnode. Deze indicator registreert het verschil tussen het aankoop - en verkoopbedrag.

Een waarde boven 1 betekent virtueel winst, een waarde onder de 1 betekent virtueel verlies. Momenteel heeft de indicator een score van 0.96, dus de median van de markt staat op verlies. Maar het is nog geen gerealiseerd verlies, dat gebeurt als men de munten spendeert cq. verkoopt aan iemand anders.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

3 cijfers die vandaag belangrijk zijn voor de bitcoin (BTC) koers

Volgens deze CryptoQuant analist zit deze indicator nog steeds in een 'bearish bias'. Hij wijst erop dat deze indicator niet boven de weerstandszone is geraakt, wat de negatieve bias ondersteunt. Hij ziet nog geen tekenen dat de huidige bearmarkt voorbij is.

3 cijfers die vandaag belangrijk zijn voor de bitcoin (BTC) koers

2. Dormancy Flow

De Dormancy Flow is de verhouding tussen de totale waarde van de bitcoinmarkt en de totale waarde aan 'slapende' munten over 12 maanden tijd.

Want van elk stukje bitcoin van een transactie (of: UTXO) is te meten hoe oud en hoeveel waard deze is. Oftewel, hoe lang deze 'slaapt' op het netwerk.

Deze ratio zit op een zeer laag niveau, een signaal dat bitcoin overkocht is. Raakt deze in de groene zone, dan is er sprake van een bodem.

De pieken in de onderstaande grafiek zijn dus een bundel (stok) oude munten die gespendeerd zijn. Recent is er geen sprake van een evenredig hoge uitgifte van oude munten, wat een positief signaal is.

3 cijfers die vandaag belangrijk zijn voor de bitcoin (BTC) koers

Analist Plan C neemt het 14-daagse gemiddelde van deze metric. Hij concludeert dat bitcoin behoorlijk aan het uitbodemen is en op hetzelfde niveau zit als in het najaar van 2018. Toen bereikte de koers uiteindelijk een dieptepunt van $3.200 terwijl het een jaar eerder nog de $20.000 brak.

Het kan verkeren, het wil niet zeggen dat de geschiedenis zich opnieuw herhaalt en er nu al sprake is van een absolute bodem. De prijs is afhankelijk van vele (sentiments) factoren en externe metrics zoals algemeen vertrouwen en liquiditeit in de markt. En ook toekomstige marktgebeurtenissen zoals een spot ETF in Amerika of de lancering van bitcoinobligaties uit El Salvador kunnen voor een 'boost (je)' zorgen.

3. HODL Wave

De metric 1Y+ HODL Wave is ontworpen door Unchained Capital, een aanbieder van bitcoin bewaardiensten. Het is het percentage van alle gedolven bitcoin die minstens 12 maanden niet zijn verkocht (uitgegeven op de blockchain). Deze metric is stijgende, een goed teken dat houders van bitcoin munten naar 1 jaar of ouder laten rijpen.

Lees meer over:
Bitcoin nieuwson-chain

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...