Bitcoin oplichter Alexander Vinnik moet 5 jaar cel in

Bitcoin oplichter Alexander Vinnik moet 5 jaar cel in

De beroepsrechter in Parijs heeft besloten de uitspraak van december 2020 tegen Alexander Vinnik overeind te houden. Destijds werd de man achter BTC-e veroordeeld tot een gevangenisstraf van 5 jaar vanwege zijn daden omtrent het platform.

Vinnik is schuldig bevonden voor het witwassen van geld als onderdeel van een criminele organisatie. Daarnaast heeft hij valse informatie verstrekt over de herkomst van bepaalde geldstromen. Genoeg reden voor de Franse rechter om Vinnik voor enkele jaren in het gevang te stellen.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

In de Verenigde Staten staan hem mogelijk een vergelijkbaar proces te wachten, aangezien hij er daar van wordt beschuldigd meer dan $4 miljard te hebben witgewassen met zijn exchange BTC-e.

Boete van $100.000 kwijtgescholden

De enige overwinning die Vinnik behaalde in zijn beroep is het kwijtschelden van een boete van $100.000 geweest die in december aan zijn straf werd toegevoegd. Tijdens het proces heeft het verdedigingsteam van Vinnik de Franse rechters meerdere malen verzocht om door de FBI aangeleverd bewijs te bekijken, maar deze verzoeken werden continu afgewezen.

Vinnik werd er in eerste instantie van beschuldigd 200 mensen in de maling te hebben genomen met ransomware. Maar die aanklacht heeft het uiteindelijk niet gehaald. De vijf jaar celstraf blijft wel staan en het verdedigingsteam van Vinnik maakt zich op om na het beroep nog in cassatie te gaan tegen de uitspraak van de rechter. Dat is na een beroep de laatste kans om nog iets tegen een uitspraak te doen.

In januari 2020 werd Vinnik uitgeleverd aan Frankrijk, waar hij zijn straf moet uitzitten als de uitspraken van de rechters standhouden. De advocaat van de Russische computerspecialist is bang dat de Griekse autoriteiten hem daarna terughalen naar Griekenland om hem vervolgens uit te leveren aan de Verenigde Staten vanwege vergelijkbare strafbare feiten.

Rusland probeert Vinnik terug te halen naar moederland

Ook de Russische autoriteiten hebben zich met de zaak van Vinnik bemoeid. In november 2018 ging Vinnik met hongerstaking in de Griekse gevangenis en hebben de Russen geprobeerd hem op humanitaire gronden terug te halen.

Tatiana Moskalkova, de Russische nationale ombudsman, de hulp van de Verenigde Naties gezocht om Vinnik terug naar Rusland te halen. De reden daarvoor waren onder andere de teruglopende gezondheid van zowel Vinnik als zijn vrouw, die ernstig ziek is.

Er gaan echter ook geruchten dat het verzoek van Rusland te maken heeft met de angst dat eventuele gevoelige data in buitenlandse handen terecht zou komen. Er zijn zelfs mensen die suggereren dat Rusland BTC-e gebruikt heeft om bitcoin te verkrijgen voor geheime operaties.

Als Vinnik uitgeleverd wordt aan de Russen, dan staat hem een veel lichtere straf te wachten. Namelijk die voor fraude op het gebied van computer-informatie. Alles bij elkaar begint de zaak van Vinnik een hele bijzondere te worden.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin Rusland Frankrijk

De bitcoin prijs in euro's:

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties