Bitcoin prijs breekt de grens van $20.000. Wat is er veranderd sinds het prijsrecord van 2017?

De bitcoin (BTC) prijs schoot eerder vandaag officieel door de $20.000 heen. Waar de koers al enkele dagen tegen deze psychologische grens aanhing, brak de grafiek door richting de $20.800. Het is bijna exact drie jaar geleden dat Bitcoin op deze recordprijs stond. Dit jaar is er echter heel veel anders dan toen.

Bitcoin in 2017 en 2020

De officieuze all-time high twee weken geleden al doorbroken. Het ligt er aan waar je de koers afleest en welke beurs of index je hiervoor gebruikt. Doorgaans werd de $19.666 aangehouden als recordprijs, terwijl de koers op BitMEX in 2017 op $20.093 stond. Ook deze recordprijs is nu officieel vermorzeld.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

De recordprijs in 2017 dateerde van 17 december. Vandaag is het bijna op de dag af drie jaar later. Toch is er veel veranderd.

Ten eerste verdienen miners nu maar 6,25 BTC per block die ze minen. In 2017 was dat no 12,5 BTC. Het betekent dus dat er minder nieuwe coins in omloop komen dan drie jaar geleden. Bitcoin is schaarser dan toen, en de supply shock is nog maar net begonnen.

Ten tweede was de hashrate van het netwerk drie jaar geleden ‘maar’ 14 EH/s. Momenteel staat de rekenkracht gelijk aan 133 EH/s. Het ecosysteem is de laatste drie jaar dus enorm veel veiliger geworden!

Ten derde waren transactiekosten in 2017 intens hoog. Je betaalde gemiddeld $50 per betaling om in een block te komen. Momenteel is de mempool nagenoeg leeg. De laatste drie jaar is er hard gewerkt aan verbeteringen met SegWit, Lightning en andere oplossingen (batching, Liquid, etc.) waardoor de druk op het netwerk nu minder is en betalingen goedkoper zijn. Momenteel kost een betaling gemiddeld $4.

Bitcoin prijs breekt de grens van $20.000. Wat is er veranderd sinds het prijsrecord van 2017?

Ten vierde waren er in 2017 wél meer actieve adressen dan vandaag de dag. Drie jaar geleden waren er dat op de piek nog meer dan één miljoen. Momenteel hangt dit getal rond de 750.000. Het laat zien dat het niet de retail markt is die instapt en dat de hype nog niet volop aanwezig is.

Het zijn vooral de institutionele jongens met véél geld die in de markt stappen (in plaats van véél retail beleggers met relatief gezien weinig geld). Namen als Grayscale, MicroStrategy, Stonde Ridge, Druckenmiller en Paul Tudor Jones zijn inmiddels helemaal ingeburgerd.

Kernwaarden

Het is heel verleidelijk om naar de prijs te kijken, omdat deze parameter nu eenmaal door het dak gaat. Maar Bitcoin is meer dan dat. Het heeft unieke fundamentele eigenschappen die in crisistijden boven kunnen drijven. Namelijk:

Heb je vragen over Bitcoin? Kom dan eens langs in onze Telegram chat en praat gezellig mee!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsBTCprijs