Bitcoin prijs dipt plots $5.500, Britse investeerder dumpt 50% van zijn BTC

Bitcoin laat zich weer van zijn meest volatiele kant zien. De bitcoin (BTC) prijs is vandaag fors gedipt met als laagste punt bij $27.734 op de Bitstamp grafiek.

Zondagochtend was er nog sprake van een top bij $34.800, voorlopig het hoogste punt ooit van de cryptomunt.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

De actuele prijs voor één Bitcoin (BTC) is op dit moment 36,236.21USD. Dat is 1.43% dan 24 uur geleden.

Bitcoin: van $34.800 naar $27.734

Een scherp dalende prijs is logischerwijs het gevolg van een groter aanbod dan vraag naar bitcoin op de markt. Na een lange periode van kooplust kunnen er tussentijdse correcties optreden.

Bitcoin heeft een relatief kleine marktwaarde. Zodra grote partijen in één klap relatief veel Bitcoin op de markt aan te bieden, kan de prijs plots zakken.

Grote partijen kunnen de spotprijs manipuleren, om zo te verdienen met futures. Want één van de gevolgen is dat speculanten met een long positie tijdelijk zijn weggeveegd en flink wat geld hebben verloren: $190 miljoen in 10 minuten werd weggevaagd. Degenen met een short trokken deze keer aan het langste einde.

Het opvullen van future gaps is ook een terugkerende theorie in de markt. De handel in futures is gehouden aan kantoortijden, terwijl de bitcoin markt 24/7 doordraait. Net zoals tijdens de Kerstdagen is de prijs juist in het Nieuwjaarsweekend fors gestegen.

Uit onderzoek blijkt dat 82% van de gaps binnen één week is gedicht, en in 95% van de gevallen op enig moment. Maar in 5% van de gevallen dus nooit. Zo is de gap bij $23.720 die is ontstaan tijdens de Kerstdagen nog niet gedicht.

Maar de ontstane future gap van afgelopen weekend is dus wel snel opgevuld.

Bitcoin prijs dipt plots $5.500, Britse investeerder dumpt 50% van zijn BTC

CME gaps bitcoin bron: Trading View

Is daarmee de speculatie voorbij? Nee. De zogenaamde funding rate ligt nog steeds op een historisch hoog niveau, zo becijferen de on-chain onderzoekers van Crypto Quant.

De funding rate is de vergoeding die long houders betalen aan short houders. Zodra dat getal nog boven de 0.1 staat, betekent dat speculanten bereid zijn een premie te betalen om te speculeren op een hogere bitcoin koers.

Bitcoin prijs dipt plots $5.500, Britse investeerder dumpt 50% van zijn BTC

Britse investeerder verkoopt 50% van zijn bitcoin

Naast speculatie is tussentijds winst nemen een andere reden van plots méér aanbod van bitcoin op de markt. Eerder had de markt te maken met opdrogende voorraad en een aanstaande liquiditeitscrisis. Zonder liquiditeit geen handel en geen inkomsten voor tussenpersonen zoals beurzen en brokers.

Een van de (kleinere) verkopers is Nigel Green, CEO bij financieel adviesbureau deVere Group. In een blog legt hij uit dat hij 50% van zijn bitcoin bezit tijdens de Kerstdagen van de hand heeft gedaan.

Tegen een prijs van $24.000, dus nog vóór de euforische rit naar $34.800.

Zijn verklaring:

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]’Het is beter om op een hoogtepunt te verkopen en op een lager punt te weer in te stappen. Bitcoin is 300% gestegen in 2020, het was voor mij een moment om de helft te verkopen’.[/penci_blockquote]

Volgens Green hebben cryptocurrency’s de toekomst, maar hij zag het als een natuurlijk moment om winst te nemen. Zijn bedrijf voorspelt dat driekwart van de vermogende individuen eind 2022 in bezit zijn van een beetje bitcoin.

De prijs in euro:

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsmarkt

    Door: Redactie

    Het redactie account wordt gebruikt voor artikelen waar meerdere schrijvers, editors en journalisten aan werken. Met onze gezamenlijke kennis, kunde en opgeteld meer dan 50 jaar ervaring met schrijven en binnen de crypto wereld, kan je er zeker van zijn dat wij weten waarover we schrijven. We hebben...