Bitcoin prijs duikelt onder $50.000, Biden dreigt met hogere belasting

De prijs van Bitcoin is tot onder de $50.000 gedoken. Het is voor het eerst sinds begin maart dat de koers van de cryptomunt zo laag staat. Waarom? Er spelen momenteel een aantal dingen in de markt, van hogere belastingen in de VS tot verloopdata van optiecontracten.

Bitcoin prijs

Op dit moment staat de koers op 18,848.93USD. Vergeleken met exact een etmaal geleden is dat -5.97%. Niet lang geleden, op 14 april, stond de koers nog op een recordhoogte rond de $65.000.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Bitcoin prijs duikelt onder $50.000, Biden dreigt met hogere belasting

Wat is er aan de hand? Met honderd procent zekerheid is deze daling natuurlijk niet toe te wijzen aan het nieuws, maar er lijken een aantal dingen in de markt te spelen. Zo opperde Joe Biden gisteren een nieuw idee voor capital gain tax, ook wel bekend als vermogenswinstbelasting.

Daarnaast komen we in de buurt van het einde van de maand, wat dit hele jaar al inherent staat aan een korte daling.

Biden

De verwachting is dat de Amerikaanse president Joe Biden de vermogenswinstbelasting op termijn voor de rijkste Amerikanen gaat verhogen tot 43,4%, inclusief een surtax. Dat zou hoger zijn dan het hoogste federale belastingtarief op inkomens en een verdubbeling van de huidige percentages.

Tegelijk gaat het ook om een gerucht waar Bloomberg melding van maakt, het zogenoemde 'Biden Tax Plan'. Na de potentiële indiening van het voorstel moet de Senaat het eerst nog goedkeuren. Dit zal naar verwachting nog wel een zware dobber kunnen worden.

Vermogenswinstbelasting is een belasting op de winst die gemaakt wordt bij de verkoop van bepaalde activa, zoals onroerend goed of effecten. In dit geval zou de hogere belasting gelden voor mensen met en inkomen van meer dan $1 miljoen.

Dit nieuws zou een reden kunnen zijn dat de prijs in alle markten gedrukt worden: van aandelen tot bitcoin. Het zijn namelijk inkomstenbronnen van de 'allerrijksten' en dus kan het gunstig zijn om alvast een deel van de activa te verkopen.

Futures en opties

Een andere reden voor de daling zou kunnen zijn is dat we richting het einde van de maand gaan. On-chain analist William Clemente laat op Twitter duidelijk zien hoe Bitcoin het hele jaar al rode percentages overlegt aan het eind van iedere maand. Waarom? Doorgaans zijn dit de dagen dat de optie- en futurecontracten verlopen.

Er zijn theorieën dat de daling van $65.000 tot de $49.000 door investeerders wordt geforceerd die hun contracten willen verdedigen. Ze zouden namelijk nog meer geld kunnen verliezen als de prijs bijvoorbeeld boven de $55.000 sluit. Op deze manier is de verkoopdruk ook te verklaren.

Met zekerheid is dit natuurlijk niet te zeggen. Wellicht dat de koers opveert zodra mei in zicht komt.

Wil je graag meepraten over het nieuws? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app!

Lees meer over:
prijs