‘Bitcoin prijs naar $400.000 zodra Amerika 20% van rekenkracht heeft’

Er komt een geopolitieke strijd om de hoeveelheid rekenkracht in het Bitcoin (BTC) netwerk. Het is één van de vergezichten in een interessante aflevering van de Keiser Report TV show op Russia Today.

Samen met zijn vrouw Stacey Herbert becommentarieert Keiser de huidige toestand in de wereld en de rol van fiat geld (en bitcoin) daarin. Het programma bestaat al sinds 2009.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Bijsluiter: Keiser (60) is een zéér uitgesproken bitcoiner en vrijheidsstrijder. En niet vies van wilde prijsvoorspellingen: ook in deze uitzending poneert hij de stelling: de prijs van Bitcoin gaat fors stijgen in de toekomst. Sterker nog: de prijs gaat naar minstens $400.000, ruim 40 keer hoger dan nu.

Neem dergelijke uitspraken altijd met een flinke korrel zout. Bitcoin is een zeer volatiele asset. Erin beleggen is niet zonder risico.

Maar met welke argumenten ondersteunt Keiser zijn utopische toekomstbeeld?

Allereerst ziet hij een geopolitieke strijd ontaarden tussen landen. Dat toont gelijkenissen met de recente analyse van Plan B: bitcoin als geo-politiek instrument, fase 5 van zijn nieuwe cross asset stock to flow model.

Het is thans vooral een financieel instrument om te speculeren in toekomstige waarde en voor de meesten is het een verzekeringspolis. Zoals bekend houdt 60% van de bitcoin bezitters deze vast. Sparen is het devies.

Bitcoin: strijd om rekenkracht

Maar op het niveau van de staat kan zich een strijd gaan ontspinnen rondom de rekenkracht, in bitcoin termen ook hashrate genoemd, zo is de these van de Amerikaan.

Deze term geeft weer hoe krachtig de hardware is voor het minen van bitcoin. Iets technischer: het is een indicator die meet hoeveel keer de ‘hash-functie’ binnen een seconde kan worden berekend door mining hardware.

Het zijn vaak schattingen en afhankelijk van de rekenmethode en brongetallen rollen er ook andere getallen uit. Op moment van schrijven ligt die hashrate op bijna 116.000 terahash per seconde.

Door de bank genomen is circa 60% van deze rekenkracht afkomstig uit China. Dat zijn bedrijven die actief zijn in China. Maar ook in landen zoals Canada, Iran en Venezuela wordt in toenemende mate BTC gedolven.

Keiser verwacht dat ook Amerika op de ‘bandwagon’ springt. Het land, waar in november de presidentsstrijd tussen Donald Trump en Joe Biden zal gaan, zou niet kunnen aanzien dat andere landen meer rekenkracht naar zich toe trekken.

Het wil overigens niet zeggen dat staten direct in Bitcoin mining geld steken, maar een land als Venezuela doet dat wel. Recent is ook pilot bekend geworden waarbij het land Bitcoin accepteert als betaalmiddel voor een nieuw paspoort.

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]’Iran heeft circa 3% van de wereldwijde rekenkracht in handen en Venezuela zal binnenkort ook goed zijn voor 3 tot 5% van de rekenkracht’ [/penci_blockquote]

In de ogen van Keiser zal ook Trump uiteindelijk 20% van de rekenkracht op zijn grond willen huisvesten. Onder meer in de staat Texas is er een energieoverschot en lokale stimuleringsregelingen om (buitenlandse) miners aan te trekken.

Onder meer Bitmain heeft een complex in Texas.

Keiser maakt daarin een gedachtesprong: zodra een land als Amerika de Bitcoin rekenkracht hoger op de agenda zet, is dat goed nieuws voor de asset.

Allereerst omdat het veiligheidsbudget (de combinatie van hardware én energie die voor de hashrate nodig is) stukken hoger komt te liggen. Door de market cap van maximaal 21 miljoen Bitcoin, we zitten nu bij 18,4 miljoen BTC, drijft dat de prijs verder omhoog.

Want bij Bitcoin geldt anders dan bij andere goederen: zodra de vraag toeneemt, neemt de prijs ook toe. Keiser voorziet daarom een uiteindelijke prijs van $400.000 tot $500.000.

Ter vergelijking: de huidige prijs ligt bij 9.200 dollar. Dat betekent dat de prijs ruim 4000% gaat stijgen, ruim 40 keer zo hoog komt te liggen.

Reformatie

Een tweede fundamentele drijver is dat mensen kritischer gaan worden op het huidige geldsysteem. Overheden en centrale banken controleren de gelduitgifte. Middels het Cantillon Effect controleren ze ook wie tegen welke rente geld mag lenen.

Keiser: ‘Als je in een bepaalde wijk woont, dan zegt JP Morgan tegen zo iemand. Die woont daar, dus die krijgt een hogere rente voor een lening dan iemand anders’.

COVID-19 en de daarop volgende Black Lives Matter protesten en tegen protesten hebben de onderlinge kloof tussen groeperingen op sociaal, economisch en politiek vlak alleen maar vergroot, aldus Kaiser. Polarisatie is aan de orde van de dag.

In zijn ogen zal en moet die woede en boosheid in (een deel van) de maatschappij zich ook gaan richten op het monetaire geldstelsel. Mensen hebben last van inflatie: minder product of dienst voor dezelfde dollar of euro.

Dat de aandelenkoersen juist stijgen, is in de ogen van Keiser, een ongewone uitkomst in de huidige marktsituatie. Dat is te wijten aan de ongebreidelde geldprinterij van de Federal Reserve. de private bank waar een aantal grote Amerikaanse banken aandeelhouder van zijn.

Bitcoin is de Mona Lisa

Utopisch of niet, Keiser ziet in Bitcoin het antwoord op deze ontstane situatie. Het is bitcoin die de mensen redt uit de gevangenisboeien van de centrale staat en bank. Hij vergelijkt het met de Reformatie in Europa en Nederland, waarbij de grondwet boven de kerk kwam te staan. Met artiesten in de Renaissance die zich losrukten uit hun voorgekookte samenleving.

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]’Bitcoin is de Mona Lisa van de 21ste eeuw. Het maakt ons zelfbewust en geeft ons de zelfbeschikking en rechtvaardigheid terug. Alleen met Bitcoin kunnen we als mens herstellen van de ellende die het centrale bankwezen ons gebracht heeft. Dus wil jij censuurvrij en hard geld, dan is Bitcoin the way to go’ [/penci_blockquote]

Hup Bitcoin #37 over de ‘bitcoin mining oorlog’

In aflevering #37 praten we over de aanstaande bitcoin mining oorlog, waar Keiser eerder aan refereerde deze maand.

Lees meer over:
rekenkracht

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...