Bitcoin prijs stijgt naar $19.460, Morgan Stanley over zwakke dollar in 2021

De Bitcoin (BTC) koers stijgt deze donderdagochtend naar $19.463. Hoe is dat te verklaren?

All-time highs

De koers heeft deze week het vorige record van $19.666 uit 2017 meerdere malen verslagen. Maar voorlopig wil de koers de psychologische grens van $20.000 nog niet breken. Dat is namelijk voor veel marktvolgers een duidelijk signaal van een volgende fase van deze bullmarkt.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Tegelijkertijd kunnen we concluderen dat de koers de afgelopen dagen netjes boven de $18.500 blijft. Hoe is dat dan te verklaren?

Bitcoin prijs stijgt naar $19.460, Morgan Stanley over zwakke dollar in 2021

Koopt PayPal bij?

Een van de verklaringen is dat PayPal weer Bitcoin aan het inslaan is. De betaalgigant werkt exclusief samen met Paxos om deze Bitcoin te kopen.

Deze dienstverlener heeft de ItBit beurs in het leven geroepen om financiële instellingen en ‘actieve handelaren’ te bedienen.

In de onderstaande grafiek zien dat de volumes op ItBit toenemen, een signaal dat PayPal aan het kopen is geslagen.

Ze zijn gestart met de verkoop van Bitcoin binnen hun ecosysteem, waarbij ze voor elke aangeboden Bitcoin ook daadwerkelijk Bitcoin als reserve moeten aanhouden.

Bitcoin prijs stijgt naar $19.460, Morgan Stanley over zwakke dollar in 2021

Institutioneel geld

Het is lastig te bepalen hoe groot de pullfactor van PayPal in de markt, maar net zoals Grayscale en Square hebben ze nu Bitcoin nodig om (een deel van) hun dagelijkse business te draaien.

Bitcoin is een schaars goed. Sinds de halvening van 11 mei worden er maximaal 900 verse Bitcoin gedolven per dag. Die dagopbrengst wordt gemakkelijk opgekocht door vermogensbeheerders die bullish zijn op BTC.

Het Grayscale fonds heeft nu 12,2 miljard dollar aan cryptovaluta onder beheer, waarvan het leeuwendeel Bitcoin is. Fondsmanager Michael Sonnenshein spreekt tegenover Yahoo van een ’toenemende interesse’ onder institutionele beleggers.

Morgan Stanley kraakt de dollar

De waarde van Bitcoin drukken we uit in dollar of euro. De waarde van Bitcoin stijgt zodra de dollar of euro zwakker worden.

Deze week zien we dat de dollar de laagste stand sinds april 2018 bereikt heeft volgens de US Dollar Index (DXY). Dat is in ieder geval voor zakenbank Morgan Stanley reden genoeg om haar verwachtingen voor 2021 bij te stellen.

Dat is op te maken uit het interview dat Mark Wilson, Chief Investment Officer en dollarexpert bij Morgan Stanley, had met persbureau Bloomberg. Sterker, de dollar is over 12 maanden weer 10 procent minder waard. Als voornaamste reden wijst hij naar de Amerikaanse overheid.

Onder de regering Trump is de staatsschuld met 33% verhoogd in 2020. Naar verwachting draait zijn opvolger Joe Biden de geldkraan nog verder open.

Hij ziet echter ook wel voordelen van een zwakkere dollar.

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]”Een zwakkere dollar is gunstig voor de wereldeconomie, want een sterkere dollar zou de groei van de wereldeconomie teveel beperken. Het is een positief verhaal voor reflatie.”[/penci_blockquote]

Reflatie betekent dat de overheid de economie wil stimuleren door de geldhoeveelheid te vergroten of door de belastingen te verlagen. Overheden hebben wereldwijd driftig gebruikt gemaakt van monetaire stimuli om de schade van de coronacrisis (tijdelijk) te beperken.

+168% in 2020

Bitcoin lijkt vooralsnog te profiteren van de onrust op de financiële markten. Bepaalde bedrijven wisselen hun dollars om in Bitcoin en in mindere mate goud. De koers is in 2020 met 168% gestegen van $7.200 naar circa $19.300 op moment van schrijven.

Volgens analist John van Meer moeten we technisch gezien wel rekening blijven houden met de future gap die bij $16.925. Dat zijn ‘gaten’ in de koers die ontstaan doordat de futureshandel in het weekend stil ligt.

De prijs in euro:

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsBTCprijs

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...