Bitcoin prijs op koers naar $70.000, marktkapitalisatie nadert $1,4 biljoen

467 totale weergaven
|

De prijs van Bitcoin is opnieuw in opmars en nadert de grens van $70.000. Een niveau dat sinds het laatste record van $73.790 op 14 maart 2024 weer in de buurt komt van die all-time high.

Op dit moment staat de prijs op $69.670, een stijging die het optimisme in de cryptomarkt verder aanwakkert. Deze nieuwe koersbeweging brengt Bitcoin slechts 5,6% onder zijn historische piek en versterkt de marktkapitalisatie tot ongeveer $1,38 biljoen.

Waarom stijgt de bitcoin prijs?

De recente stijging wordt toegeschreven aan verschillende factoren. Een van de grootste drijfveren is de toegenomen institutionele belangstelling voor Bitcoin als alternatieve investeringsoptie in tijden van economische onzekerheid. Daarnaast spelen de recente positieve signalen rondom goedkeuringen van spot-Bitcoin-ETF’s in de Verenigde Staten een rol, wat de toegankelijkheid voor een breed publiek vergroot. Ook de stijgende vraag vanuit markten als Azië en Europa draagt bij aan het stijgende prijsniveau.

Vergelijking met goud en marktdominantie

Op dit moment vertegenwoordigt Bitcoin 7,2% van de marktwaarde van goud, wat neerkomt op 25,2 ounces goud per Bitcoin. Hoewel dit percentage nog relatief klein is ten opzichte van de totale waarde van de goudmarkt, geeft het wel aan dat Bitcoin zijn positie als ‘digitaal goud’ steeds verder verstevigt. Beleggers zien de cryptomunt steeds meer als een waardeopslag, vooral in economisch onzekere tijden.

Verwachtingen en risico’s

De vraag blijft of Bitcoin in staat zal zijn om het historische niveau van $73.790 te overschrijden en mogelijk een nieuwe all-time high te bereiken. Analisten waarschuwen echter dat volatiliteit een blijvende factor is in de cryptomarkt. Investeerders dienen daarom voorzichtig te blijven, ondanks het positieve marktsentiment. Een correctie behoort altijd tot de mogelijkheden, vooral gezien de gevoeligheid van Bitcoin voor wereldwijde economische en regulatoire ontwikkelingen.

Gevolgen op de markt

De recente prijsstijging van Bitcoin richting de $70.000 gaat gepaard met significante liquidaties in de cryptomarkt. Binnen 24 uur is er wereldwijd voor maar liefst $155,27 miljoen aan posities geliquideerd, waarvan $71,89 miljoen aan longs en $83,38 miljoen aan shorts. Bitcoin- en Ethereum-posities waren hierbij het zwaarst getroffen, met liquidaties ter waarde van respectievelijk $42,66 miljoen en $20,97 miljoen. Deze gegevens wijzen erop dat de prijsbeweging in Bitcoin niet alleen kopers aantrekt, maar ook leidt tot grootschalige afrekeningen van hefboomposities bij marktschommelingen.

Deze volatiliteit laat zien hoe gevoelig de markt blijft, vooral wanneer er plotselinge prijsbewegingen plaatsvinden zoals nu bij Bitcoin. Voor beleggers en traders betekent dit dat het opwaarts momentum wordt afgewisseld met risico’s op grote verliezen, wat tot extra voorzichtigheid zou kunnen leiden. Het liquidatieproces benadrukt het hoge risiconiveau binnen de cryptomarkt en benadrukt de invloed van korte termijnbewegingen op lange termijnstrategieën voor zowel institutionele als particuliere investeerders.

Lees meer over:

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)...