Bitcoin prijs staat in 4 landen al op recordprijs

De waarde van alle fiatvaluta hangen met niets aan elkaar. De dollar, de euro en de yen veranderen constant tegenover elkaar van prijs, al zij het met lage percentages. Als je naar de andere kanten van het spectrum gaat met bitcoin, de Argentijnse peso, Venezolaanse bolivares, Libanese pond en Turkse lira, dan zien we wél veel volatiliteit.

In al deze landen staat bitcoin al op een recordprijs!

Disclaimer: de gerapporteerde wisselkoersen komen vaak niet overeen met de economische realiteit in het land.

Argentinië

Te beginnen met de Argentijnse peso. Waar de waarde van één peso tijdens de lancering in 1992 nog gelijk stond aan één Amerikaanse dollar, is dat nu wel anders.

In 2002 had je al 3 peso nodig voor één dollar en enkele maanden geleden betaalde je al 222 ARS voor 1 USD. Intussen is er ook een niet-gereguleerde en officiële wisselkoers, die minder dan de helft van de officiële wisselkoers is, met 460 ARS voor één Amerikaanse dollar.

Als je de koersontwikkeling van bitcoin bekijkt, zie je dat de koers lang en breed de all-time high van november 2021 heeft verbroken.

Bitcoin prijs staat in 4 landen al op recordprijs

Turkije

In Turkije zien we een soortgelijke situatie. Door het monetair beleid dat president Erdogan afdwingt van de centrale bank (met in het verleden ontslagen als gevolg), is de lira een instabiele munt gebleken.

Terwijl de president opnieuw is herkozen, blijft de inflatie rond de 40% hangen. Het land verdubbelde onlangs in één dag het rentegetal tot 15%.

Voor 1 Amerikaanse dollar krijg je momenteel iets meer dan 25 Turkse lira. Een jaar geleden was de greenback zo’n 17 lira waard.

En dat geld ook voor bitcoin: hoewel de bitcoinkoers in dollarwaarde nog 100% moet stijgen om een ATH te bereiken, is dat in TRY-waarde al wel (bijna) het geval.

Bitcoin prijs staat in 4 landen al op recordprijs

Venezuela

In Venezuela gaat het er nog erger aan toe. De waarde van de bolivares is zo hard gedaald, dat het praktisch gezien waardeloos is. In de afgelopen twee jaar daalde het tegenover bitcoin meer dan 99,99%. Het gebruik van goede data is praktisch gezien onmogelijk.

Bitcoin prijs staat in 4 landen al op recordprijs

Libanon

Tot slot nog even kort het Libanese pond. Op 1 februari 2023 werd de officiële wisselkoers aangepast. Vanaf deze datum is de officiële koers 15.000 Libanese pond. Daarvoor was dit nog 1.507 pond voor een Amerikaanse dollar.

Dit is ook goed te zien in onderstaande grafiek: bitcoin bereikte destijds al een recordprijs.

Bitcoin prijs staat in 4 landen al op recordprijs
Lees meer over:
Bitcoin nieuws

    Door: Redactie

    Het redactie account wordt gebruikt voor artikelen waar meerdere schrijvers, editors en journalisten aan werken. Met onze gezamenlijke kennis, kunde en opgeteld meer dan 50 jaar ervaring met schrijven en binnen de crypto wereld, kan je er zeker van zijn dat wij weten waarover we schrijven. We hebben...