Bitcoin (BTC) brak 3 belangrijke records in 2019

De prijs van bitcoin (BTC) is vaak onderwerp van gesprek. Maar het netwerk van bitcoin bepaalt uiteindelijk de waarde, een netwerk zonder transacties, volume en veiligheid is namelijk nutteloos.

Ondanks de prijsschommelingen zien we in 2019 een aantal interessante statistieken. Bitcoin wordt op fundamenteel steeds sterker. Het aantal transacties, het transactievolume en de hash rate bereikte dit jaar allemaal recordhoogtes.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Je zou aan de hand van de drie onderstaande voorbeelden rustig kunnen stellen dat het netwerk van bitcoin meer waard is dan ooit. De spotprijs op beurzen en bij brokers staan echter (nog?) lang niet op nieuwe recordhoogtes.

Aantal transacties

Laten we beginnen bij het aantal transacties. Het netwerk van bitcoin verwerkte volgens data van TradeBlock meer transacties in 2019 dan in elk ander jaar. Bitcoin werd dus meer dan ooit gebruikt om een waardetransactie te doen.

Mei van dit jaar was met 12 miljoen transacties de drukste maand op het netwerk ooit. Tijdens de record hoogtes van de prijs in december 2017 werden ruim 11 miljoen transacties gedaan.

Bitcoin (BTC) brak 3 belangrijke records in 2019

Bitcoin transacties

Transactievolume

Het transactievolume in dollarwaarde kende ook een nieuw hoogtepunt in 2019. Er werd meer waarde op het netwerk verstuurd dan ooit. In juli werd er zelfs op één dag voor meer dan $4 miljard (!) aan BTC verstuurd.

Dat was wel een uitzonderlijke piek. In onderstaande grafiek kun je de data rustig bekijken.

Bitcoin (BTC) brak 3 belangrijke records in 2019
Transactievolume in dollar via blockchain.com

Hash rate

Ook de hash rate die bitcoin miners leveren groeide gestaag door in dit jaar. Hash rate is een indicator voor de computerkracht die zich bezig houdt met het verwerken van transacties.

Lever je meer kracht? Dan maak je meer kans op een block en dus de block rewards en de meegestuurde transactiekosten. Ook tegen de huidige prijs lijken steeds meer ondernemers interesse te hebben in het minen van bitcoin.

Het is de bedoeling dat de gemiddelde block time (de tijd die het netwerk nodig heeft om het volgende block met block reward te vinden) op 10 minuten ligt. Aan de hand van die standaard kunnen we grofweg schatten hoeveel hash rate het netwerk heeft.

Het gaat hier echter om schattingen en zijn dus geen exacte getallen. Veel zaken bij bitcoin zijn voor iedereen inzichtelijk en erg duidelijk. Van de regels van het protocol tot aan transacties op het netwerk, maar de hash rate blijft een schatting.

Bitcoin (BTC) brak 3 belangrijke records in 2019
Hash rate via blockchain.com

Statistieken

Meer statistieken van het afgelopen jaar weten? Check onderstaande opmerkelijke cijfers.

Bron: Cointelegraph

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsdata

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)...