Het woord stagflatie valt vaker, wat betekent dit voor bitcoin?

Bitcoin weet $42.500 dan lastig te breken, maar de koers noteerde wél de hoogste weeksluiting sinds februari. Hoe liggen de kansen voor bitcoin volgens macro-analisten?

Cointelegraph deelt een aantal tweets van de Duitse macro-analist Holger Zschaepitz.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Deze concludeert dat het conflict tussen Rusland en Oekraïne minder invloed lijkt te hebben op de financiële markten.

Belangrijke aandelenindices zoals de S&P in Amerika en Stoxx in Europa zijn zelfs volledig hersteld op niveaus van vóór het conflict. Het dieptepunt lag op 7 maart.


Hij rekent voor dat er in korte tijd circa 5.000 miljard dollar aan waarde naar de wereldwijde aandelenmarkten zijn gevloeid. Ligt verder herstel op de loer?

Want ook het laten stijgen van de nominale beleidsrentes lijkt van minder negatieve invloed dan verwacht. De rentestijging van 0,25% door de Amerikaanse Federal Reserve heeft amper invloed gehad, ook op bitcoin.

De vraag is ook hoe hoog de centrale banken de rente kúnnen laten oplopen gezien de bestaande schuldenlast. Volgens analist TXMC is er simpelweg die optie niet en laat men de inflatie verder oplopen, worden obligatiehouders verplicht om hun slecht renderende obligaties vast te houden en wordt daarmee daadwerkelijk te realiseren rendement gefrustreerd.

Het is de vraag of bitcoin weet te profiteren van de huidige marktsituatie. Volgens de analisten van het Britse cryptohandelshuis Decentrader is er de afgelopen maanden sprake van een sterke correlatie tussen bitcoin en traditionele markten.

Bitcoin blijft een risicovolle asset in onzekere tijden, zegt analist Filbfilb in het rapport. De status van een veilige haven maakt het dus nog niet waar.

Volgens Arthur Hayes, de oud-CEO van bitcoinbeurs BitMEX, is het een kwestie van geduld. In zijn meest recente blog zegt hij:

‘Zodra de nominale rente gaat stijgen én de aandelen in het slop raken, dan corrigeert bitcoin ook. De enige manier om deze correlatie doorbreken is een narratieve verschuiving van wat Bitcoin waardevol maakt. Een bullmarkt in goud en wereldwijde stagflatie kan voor die doorbraak zorgen’.

Stagflatie is een combinatie van economische recessie en hoge inflatie. Mensen gaan hun geld minder uitgeven met minder groei tot gevolg. Centrale banken verwachten overigens én een aanhoudende inflatie én een hogere economische groei, maar het is de vraag hoe zich dat het komende jaar gaat uitspelen.

Online wordt er meer gezocht naar stagflatie, zo ziet marktanalist Caleb Franzen.

Stagflatie of niet, op de korte termijn ligt er voor bitcoin de (on) dankbare taak om $42.600 te breken, zo merkt Matthew Hyland op. Alleen dan kan de koers uit de 'range' $35.000 - $45.000 ontsnappen.

We zien ook dat de dominantie van bitcoin in de markt steeds afgeweerd wordt.

Niettemin ziet diezelfde analist dat het heroveren van $43.000 binnen handbereik ligt. Daarvoor moet de koers boven de $41.077 blijven.

De komende week wordt weer spannend of bitcoin opnieuw hoger kan sluiten dan afgelopen week. Factoren die het bitcoinnarratief helpen zijn bijvoorbeeld een stijgende inflatie en geldontwaarding van cash als gevolg, maar ook stugge wet - en regelgeving van de overheden die zijn gebaat bij de status quo. Ze zien liever niet dan pensioenfondsen hun obligaties of aandelen in vliegtuigmaatschappijen gaan inruilen voor digitale spaarassets zoals bitcoin.

De prijs in euro’s bij Bitvavo:

Disclaimer: dit is géén financieel advies. Cryptocurrency's zijn risicovolle assets.

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsinflatie

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...