Bitcoin speculanten houden 2,8 miljoen BTC vast in ‘slechtste’ prijscyclus

2203 totale weergaven

De niet-gerealiseerde verliezen van Bitcoin nemen toe, maar in tegenstelling tot eerdere marktcycli houden Bitcoin hodlers die onder water staan hun emoties onder controle. Bitcoin langetermijnhouders weigeren namelijk te verkopen tijdens de “diepste correctie” van de huidige BTC-prijscyclus. Ondertussen houden juist kortetermijnbeleggers maar liefst 2,8 miljoen BTC vast tijdens deze slechtste prijscyclus. Die conclusie trekt analysebedrijf Glassnode in zijn weekrapport.

Glassnode prijst “robuuste” Bitcoin-markt

Bitcoin maakt misschien wel de zwaarste terugval van de huidige bullmarkt door, maar de “diamanten handen” laten geen tekenen van paniek zien, zo concluderen de analisten. “Als we kijken naar de prestaties vanaf de datum van de Bitcoin-halving, kunnen we zien dat de huidige cyclus een van de slechtst presterende is. Dit ondanks dat de markt een nieuwe cyclische ATH bereikte vóór het halving event in april, wat de eerste keer was dat dit gebeurde.”

In tegenstelling tot enkele bekende capitulatie-evenementen in de recente geschiedenis van Bitcoin, toont Glassnode aan dat langetermijnhouders hun BTC vasthouden. Zelfs de recente daling naar het laagste punt in vier maanden van $53.500 voor BTC/USD deed ze niet wankelen. Ze blijven koppig hodlen.

“Als we kijken naar verliezen die zijn vastgelegd door zowel langetermijn- als kortetermijnhouders, merken we op dat de verliesnemende gebeurtenissen deze week minder dan 36% van de totale kapitaalstromen over het Bitcoin-netwerk uitmaken. Grote capitulatie-evenementen, zoals september 2019, maart 2020 en de uitverkoop in mei 2021, zagen verliezen die meer dan 60% van de kapitaalstromen over een periode van meerdere weken uitmaakten, met een betekenisvolle bijdrage van beide cohorten.”

Langetermijn- en kortetermijnhouders verwijzen naar entiteiten die een bepaalde eenheid bitcoin langer of korter dan 155 dagen vasthouden. Glassnode laat in de onderstaande grafiek zien dat langetermijnhouders afwezig zijn bij de recente bitcoin koersdaling.

“Na 18 maanden van alleen maar stijgende prijsacties na de FTX-implosie en 3 maanden van apathische zijwaartse handel, heeft de markt zijn diepste correctie van de cyclus doorstaan. Niettemin blijven de terugvallen in onze huidige cyclus gunstig in vergelijking met historische cycli, wat wijst op een relatief robuuste onderliggende marktstructuur.”

Bitcoin ommekeer?

Bij de dieptepunten van $53.500, voegde Glassnode eraan toe, hielden kortetermijnhouders bijna 2,8 miljoen BTC vast, of 14,2% van het totale aanbod, met een niet-gerealiseerd verlies. Ook miningbedrijven zorgen voor bezorgdheid, met een hashrate-capitulatiefase die gaande is en die langetermijnmarktwaarnemers herinnert aan de gebeurtenissen voorafgaand aan de bearmarkt-bodem eind 2022.

“De grootste Bitcoin-terugval sinds de FTX-fraude en de ineenstorting tot $15K is voorafgegaan door een Hash Ribbon Capitulation-signaal dat midden mei afging,” waarschuwt Charles Edwards, oprichter van het kwantitatieve Bitcoin- en digitale activa-fonds Capriole Investments, volgers op X op 10 juli.

In daaropvolgende discussies denkt Edwards dat een koopsignaal “ten minste een paar weken weg is.”

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsBTCkoersprijs

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...