Wie profiteerde het meest van de Bitcoin (BTC) stijgingen?

Professionele handelaren en rijkere bitcoiners pakte tijdens de recente prijsstijgingen vaker winst dan kleinere handelaren. Dat geldt althans voor klanten van de bitcoin beurs OKEx. Het handelsplatform publiceerde deze data in een rapport.

Profiteren van een stijging

Volgens OKEx is er een duidelijk verschil met eerdere grote prijsstijgingen van bitcoin (BTC): professionele handelaren, whales en instituten zijn verantwoordelijk voor de toenemende prijs.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Particuliere handelaren zijn zeker niet verdwenen, maar andere meer vermogende partijen nemen langzaam de overhand.

In het rapport wordt gekeken naar de periode vanaf augustus tot en met november. OKEx is een van de vele partijen in de industrie, maar hun data geeft een leuk inkijkje in de activiteiten op hun platform.

Handelaren met meer dan 2 bitcoin zijn bezig met verkopen, zij lijken conservatiever te zijn deze periode dan kleinere handelaren. Kleinere handelaren bleven in deze periode ‘gewoon’ bijkopen. OKEx verwerkte zo’n $1,3 miljard de afgelopen 24 uur.

De bitcoin markt en de industrieën eromheen worden steeds groter. Bitcoin beurzen zijn belangrijk voor de prijsontwikkeling en handel. Maar er spelen ook andere partijen mee in de prijsontwikkeling van BTC.

Andere stromingen kopen ook bitcoin. Die doen dat lang niet altijd via een handelsbeurs. Bitcoin is nu te koop met Apple Pay en MicroStrategy haalt $650 miljoen op om Bitcoin te kopen.

Categorieën

OKEx maakt onderscheid tussen amateur beleggers, professionele handelaren, ‘grote handelaren’ (whales) en instituten. Het is lastig om deze categorieën exact aan te geven. Het onderzoek werkt daarom met richtlijnen.

Transacties onder 0,5 BTC worden toegewezen aan particuliere handelaren. 0,5 BTC tot 2 BTC wordt onder de noemer professionals geplaatst. De grotere transacties tussen de 2 en 10 BTC zijn van grote handelaren. Alles boven 10 BTC valt onder de noemer van instituten.

Particulier handelaren zijn verantwoordelijk voor het meeste volume op OKEx in de afgelopen vier maanden. Deze groep is volgens OKEx niet gestopt met inkopen gedurende de grote stijgingen: ”die groep zijn netto kopers tot aan de all-time-high.”

De kleinere investeerders en handelaren bleven bijkopen, terwijl whales en andere vermogende partijen op OKEx een deel van hun bitcoin verkocht in de weg naar boven.

Profiteren van een stijging is overigens wel een relatief begrip. De bitcoin koers staat momenteel ruim boven $19.300, heel dichtbij een nieuwe recordprijs. Dat betekent dat bijna iedereen die bitcoin heeft gekocht op winst staat.

Het jaar van OKEx

OKEx beleefde een rumoerig jaar. Een van de oprichters van het handelsplatform werd opgepakt. Dat is op zichzelf al vervelend, maar hij had ook nog eens de toegang tot de klantenfondsen in handen.

Het was weken niet mogelijk voor klanten van OKEx om hun geld van het platform af te halen. De beurs opende op 27 november weer de opnames.

Bitcoin prijs in euro’s:

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsdata

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)...