Bitcoin stijgt 4% na rentebesluit Fed, nu alle focus op Japan

973 totale weergaven
Groot Japans bedrijf zet gaat Bitcoin mining inzetten om overtollige energie te benutten

De bitcoin koers lijkt het rentebesluit van de Amerikaanse centrale bank van gisteren wel te kunnen waarderen. Op het moment van schrijven staat bitcoin op een koers van 62.000 dollar en daarmee een paar procent hoger dan gisteren. Volgens Arthur Hayes is het nu tijd om de focus te verleggen naar de Bank of Japan.

Focus op Japan

Op vrijdag is het namelijk tijd voor de Bank of Japan (de Japanse centrale bank) om een rentebesluit te nemen. Een zwakkere Japanse yen, waar een renteverlaging voor nodig is, zou volgens hem resulteren in een hogere bitcoin koers.

Daar staat tegenover dat een sterkere Japanse yen voor een verdere afwikkeling van de veelbesproken Yen Carry Trade kan zorgen.

Heel simpel gezegd zagen veel investeerders de afgelopen jaren een extreem zwakke situatie voor de Japanse yen. Om die reden leende men veel Japanse yen, om deze vervolgens meteen te verruilen voor dollar-assets.

Mocht de Japanse yen verder aansterken door de stevige renteverlaging van de Amerikaanse centrale bank, dan kan dat voor problemen zorgen bij mensen die hiervan profiteerden. Zij hebben als het ware met een hefboom ingezet op verdere dalingen van de Japans yen.

Als de Bank of Japan vrijdag niet reageert op de renteverlaging van de Federal Reserve, dan zou dat op de korte termijn problemen kunnen opleveren voor bitcoin, zo redeneert Hayes.

Waarom is dat problematisch voor bitcoin?

In dat geval moeten handelaren namelijk hun dollar-assets verkopen, zodat ze hun verplichtingen kunnen voldoen ten aanzien van de afgesloten yen-leningen. Volgens veel analisten was dit ook een belangrijke reden voor de enorme crash die de financiële markten op 5 augustus 2024 zagen.

Rond die datum publiceerde Amerika veel zwakke banenrapporten, waardoor er zorgen ontstonden over een recessie, maar zagen we ook de eerste signalen van het afwikkelen van de Yen Carry Trade.

Die afwikkeling zou dus weleens een vervolg kunnen krijgen als de yen aansterkt ten opzichte van de Amerikaanse dollar. Het lijkt wat dat betreft belangrijk dat de Bank of Japan vrijdag met een renteverhoging komt.

Lees meer over:

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....