Bitcoin te koop bij 650 Amerikaanse banken door nieuwe grote samenwerking

650 banken in Amerika kunnen bitcoin (BTC) diensten aanbieden. Door een samenwerking tussen NYDIG en NCR kunnen zo’n 24 miljoen klanten kunnen straks (als de banken dat ook willen) direct BTC kopen in hun bankomgeving. Dat meldt Forbes.

De deal

De deal tussen NYDIG en NCR is een logische. Naast deze twee partijen zijn ook een aantal banken onderdeel van deze grote nieuwe samenwerking.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

NCR Global is een softwareprovider voor financiële dienstverleners zoals banken, telecombedrijven, maar ook kleine bedrijven zoals restaurant. NYDIG specialiseert zich in diensten voor (grote) financiële instelling die met bitcoin aan de slag willen.

Zowel NCR als NYDIG kunnen bouwen wat ze willen, ze moeten wel afnemers hebben. En die hebben ze gevonden in verschillende banken. Een gemeenschapsbank uit North Carolina (First Citizens Bank) en kredietverenigingen zoals Bay Federal Credit Union doen mee.

Opvallend aan deze samenwerking is de focus op miljoenen klanten. Veel grote banken richten zich met hun diensten rondom BTC in eerste instantie op de meest vermogende klanten. Goldman Sachs is daar een goed voorbeeld van.

Bitcoin in de praktijk

In de praktijk levert dit een bijzonder dienst op: klanten kunnen direct vanuit hun mobiele app met BTC aan de slag.

Het is overigens wel van belang wat er gebeurt als je op deze manier bitcoin koopt. In een ideale wereld laten de banken je ook jouw BTC naar een eigen adres sturen. Daar zullen bedrijven hun eigen keuzes in maken. Voorlopig lijkt het erop dat NYDIG de custody voor hun rekening neemt.

NCR speelt hier in op de vraag in de markt. Volgens Forbes profiteert het bedrijf van de interesse vanuit banken en ook kredietverenigingen. Zij zien ook dagelijks miljarden dollars richting beurzen als Coinbase gaan. Als je zelf een soortgelijke dienst aan kunt bieden, kun je daar als bank ook nog wat aan verdienen.

Deze stap is een directe aanval op de grote spelers in de industrie. De vraag is hoe schappelijk de transactiekosten zullen zijn. Daarnaast moet je in deze markt meer bieden dan alleen een koopknop, het is ook belangrijk om de juiste diensten er omheen te bieden.

Kopen, verkopen en handelen

In eerste instantie zullen er drie belangrijke diensten worden uitgerold: bitcoin kopen, verkopen en verhandelen. De klant doet dat in de vertrouwde bankomgeving, maar achter de schermen regelt NYDIG de transacties en de opslag.

De bitcoin die worden gekocht komen van over-the-counter desks. Dat zijn plekken waar partijen als NYDIG in grote hoeveelheden bitcoin kunnen kopen. Op deze manier hoeven ze niet de spotmarkt op.

De kosten (en een kleine winst) van deze stappen worden uiteraard doorberekend aan de klant. NYDIG spreekt de hoop uit dat de transacties uiteindelijk goedkoper worden dan eerst geld naar een beurs sturen.

NCR

NCR is naast groot in de financiële sector ook een belangrijke provider voor verkooppunten. Forbes meldt dat ze wereldwijd de grootste zijn voor verkoopsoftware voor supermarkten en andere retail winkels. Wereldwijd hebben ze zo’n 45% van de markt in handen.

Kortom: dit bedrijf is een belangrijke speler in het huidige financiële wereldje. Zij hopen met dit soort stappen ook in een nieuwe wereld met bitcoin relevant te blijven.

In een volgende fase hoopt NCR zelf de opslag van bitcoin op zich te nemen. Daar zijn we echter nog lang niet. Het bedrijf wil meer doen in deze industrie. Wanneer dit uitstapje een succes blijkt zullen er meer volgen.

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)...