‘Verbod op Bitcoin transacties in Rusland op losse schroeven’

Het wetsvoorstel in Rusland om transacties met Bitcoin (BTC) en cryptovaluta te verbieden, kan rekenen op veel kritiek. Onder meer de ministers van Justitie en Economie zien weinig in het huidige plan.

Bitcoin (BTC) transacties

In maart dit jaar deed parlementslid Anatoly Aksakov in de Doema een aantal voorstellen om digitale assets en cryptovaluta te reguleren. Volgens sommigen had de centrale bank van Rusland daarbij een dikke vinger in de pap.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Een van de voorstellen: een verbod op de uitgifte en verkoop van Bitcoin en andere cryptovaluta. Degenen die dat wél doen, kunnen rekenen op boetes en zelfs gevangenisstraffen.

Maar bezit je Bitcoin gekocht waar Bitcoin handel niet verboden is, dan wordt die BTC gedoogd. Je moet wel netjes belasting afdragen over deze BTC.

De centrale bank staat echter niet afwijzend tegenover de ontwikkeling van digitale assets. Denk aan het ’tokenizen’ van aandelen in een bedrijf. Daar zijn diverse pilots in proeftuinen voor.

Kortom, de legale status van Bitcoin is vooralsnog onzeker. Toch geeft ook de juridisch adviseur van de centrale bank toe: Bitcoin is niet zo erg als drugs of wapens.

Kritiek

De serie wetsvoorstellen konden op scherpe kritiek rekenen vanuit de Bitcoin community in het land.

Lobbyclub RAKIB stuurde een brief naar de centrale bank én naar het ministerie van Economische ontwikkeling. Rusland loopt minstens 10 miljard dollar aan belastinginkomsten mis, zodra het verbod in zou gaan, zo staat in de brief te lezen.

Ook de ministeries van Economische Ontwikkeling én Justitie zetten vraagtekens bij het wetsvoorstel. Volgens de Russische krant Izvestia laat minister van Justitie Denis Novak weten het voorstel ‘inconsistent’ te vinden, zo meldt Coindesk.

Bovendien zou een verbod economische gevolgen hebben. Zo is Rusland goed voor circa 7% van de totale rekenkracht van het Bitcoin netwerk.

Met name in Siberië wordt veel BTC gedolven vanwege de goedkope stroom en minder energiekosten om de mining rigs te koelen.

De voorstellen zijn een streep door de rekening voor Bitcoin bedrijven in Rusland. Bovendien herbergt het land honderden blockchain ontwikkelaars.

Bitcoin veiling?

Volgens de minister van Justitie kleven er ook praktische bezwaren aan de uitvoerbaarheid van de wet. Stel dat de overheid iemands Bitcoin in beslag neemt, hoe komt deze dan op de markt?

Een veiling zou volgens de wet niet mogen, omdat dat een Bitcoin transactie is. De minister stelt daarom voor om één overheidsorgaan aan te wijzen die de Bitcoin verkoopt in het buitenland.

Zoals gezegd heeft parlementslid Anatoly Aksakov de diverse voorstellen ingediend. Hij laat tegenover persbureau TASS weten dat de Staatsdoema binnenkort stemt over zijn voorstel voor digitale securities. Wat betreft een verbod op Bitcoin transacties is ‘meer discussie nodig’.

Het laatste woord over deze kwestie is in Rusland nog niet gezegd.

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...