Bitcoin uitvinder Satoshi in emails: “Fiat valuta schenden het vertrouwen van mensen”

Recent vrijgegeven e-mails van Satoshi Nakamoto vanaf mei 2009 tonen aan dat de uitvinder van bitcoin (BTC) al lang bezorgd is over de devaluatie van fiatvaluta’s door centrale banken.

Satoshi over de dollar en andere fiat valuta

De reeks e-mails die zijn vrijgegeven door vroege bitcoin-bijdrager Martti Malmi. Hij zegt dat hij zich niet comfortabel voelde bij het delen van zijn privécorrespondentie met Satoshi. Maar hij besluit dit te doen na als getuige te hebben gestaan in een rechtszaak in het Verenigd Koninkrijk in strijd tegen de zelfverklaarde BTC-schepper Craig Wright.

In een e-mail aan Malmi benadrukt Satoshi het grootste gebrek van door de overheid uitgegeven valuta’s zoals de Amerikaanse dollar.

“Het fundamentele probleem met conventionele valuta is al het vertrouwen dat nodig is om het te laten werken. De centrale bank moet je kunnen vertrouwen om de valuta niet te devalueren, maar de geschiedenis van fiatvaluta’s staat vol met schendingen van dat vertrouwen.

Banken moet je kunnen vertrouwen om ons geld vast te houden en elektronisch over te maken. Maar ze lenen het uit in golven van kredietbubbels met nauwelijks een fractie in reserve. We moeten ze vertrouwen met onze privacy, vertrouwen dat ze niet toestaan dat cybercriminelen onze rekeningen leegmaken.”

Afname dollar

Gegevens van het U.S. Bureau of Labor Statistics tonen aan dat in 2021 de koopkracht van de Amerikaanse dollar met ongeveer 20% is afgenomen sinds 2010, rekening houdend met inflatie.

Satoshi zegt ook dat mensen door de geschiedenis heen altijd activa die een eindige voorraad hebben als geld hebben gebruikt. Hij zegt dat de percepties van mensen meer de waarde van een valuta bepalen dan het gebruik ervan.

“Historisch gezien hebben mensen schaarse goederen als geld aangenomen. Zo nodig gebruikmakend van wat voorhanden is, zoals schelpen of stenen. Elk heeft een kern van bruikbaarheid die het proces hielp opstarten. Maar de monetaire waarde blijkt veel meer te zijn dan alleen de functionele waarde.

Het grootste deel van de waarde komt van de waarde die anderen eraan geven. Goud is mooi, niet-corrosief en gemakkelijk kneedbaar, maar het grootste deel van zijn waarde komt duidelijk niet daarvan. Messing is glanzend en vergelijkbaar van kleur. Het overgrote deel van het goud zit ongebruikt in kluizen, eigendom van overheden die niets om zijn schoonheid geven.

Tot nu toe was er geen schaars goed dat over een communicatiekanaal is te verhandelen zonder een derde partij. Als er een wens is om een vorm van geld aan te nemen dat over het internet is te verhandelen zonder een TTP (trusted third party), dan is dat nu mogelijk.”

Bitcoin koers

Op het moment van schrijven wordt Bitcoin verhandeld voor $51.636, een stijging van ongeveer 1.127.931% sinds de eerste Bitcoin naar fiat transactie in 2009, die is gedaan door Malmi zelf.

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...