Man verloor 10 jaar geleden $600 aan Bitcoin, dat is nu $100 miljoen waard

Een vroege bitcoiner onder de schermnaam ‘Stone Man’ verloor op 10 augustus van 2010 voor $600 aan bitcoin (BTC). Het ging toen om 8.999 BTC. Dat is nu een veelvoud waard: de verloren BTC zouden vandaag de dag ruim $100 miljoen waard zijn.

Technische fout

Op het forum genaamd BitcoinTalk deed de bitcoiner zijn beklag. Hij maakte zelf een fout waardoor hij niet meer bij zijn BTC kon. Honderden dollars verliezen is natuurlijk vervelend, maar het potentiële fortuin dat de bitcoin nu waard zijn maken het verhaal extra zuur.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Bitcoin was in 2010 een stuk minder makkelijk te gebruiken dan nu. In principe kun je tegenwoordig met een enkele app of zelfs een enkel papiertje je bitcoin veiliger opslaan dan toen.

Er waren in deze tijd nog geen seed phrases of simpele manieren om een wallet te herstellen. Bitcoin adressen werden toen opgeslagen in een enkel bestandje genaamd ‘wallet.dat’. Als je het kwijt bent, dan is het weg.

Je kunt tal van voorbeelden bedenken waarop zo’n bestand kwijt kan raken: je vergeet uberhaupt dat je deze veilig moet opslaan, of je harde schijf of USB-stick geeft een foutmelding.

Lees ook: Bitcoin opslaan: 5 tips van een privacy expert

Verloren bitcoin

Stone Man kocht 9.000 BTC bij een van de aanwezige beurzen. Het geld liet hij sturen naar zijn bitcoin client. Het wallet.dat-bestand werd opgeslagen en verzond 1 BTC naar zijn persoonlijke bitcoin adres. Daarna zette hij zijn computer uit.

Het Linuxsysteem van Stone Man werd gelanceerd vanaf een CD in plaats van een harde schijf. Alle data ging verloren toen de computer werd uitgezet.

De ene bitcoin kon Stone Man netjes terugvinden na het herstellen van de wallet.dat, maar de andere 8.999 BTC stond op een niet te bereiken adres. Dat bestand was immers netjes met een back-up opgeslagen.

Hier komt de clue van het verhaal: na elke transactie genereerde de software een nieuw adres. Met het oude .dat-bestand kon hij nog wel bij zijn schamele ene bitcoin, maar niet meer bij die duizenden andere. Daar was immers het nieuwe bestand voor nodig dat niet meer bestond.

Het originele bericht van Stone Man op BitcoinTalk in 2010

Man verloor 10 jaar geleden $600 aan Bitcoin, dat is nu $100 miljoen waard

Bitcoin adres

Wil je het adres met de oude bitcoin in volle glorie zelf bekijken? Dan kan dat bijvoorbeeld via blockchain.com. Het adres bevat inmiddels zelfs een beetje meer bitcoin dan toen Stone Man de toegang tot zijn (toekomstige) fortuin verloor.

Lees meer over:
Bitcoin nieuws

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)...