Bitcoin verplettert goud in strijd om ‘veilige haven’

Terwijl de prijs van bitcoin (BTC) weer richting de $59.000 sluipt, staat de koers uitgedrukt in goud al bijna op nieuwe recordhoogtes. Het edelmetaal heeft het de laatste tijd moeilijk, helemaal in vergelijking met de cryptomunt.

Bitcoin uitgedrukt in goud

De prijs van bitcoin, uitgedrukt in goud, bereikte gisteren 34,94 ounces. Op de piek van 13 maart was deze verhouding nog 35,35 ounces, toen bitcoin boven de $61.000 uitsteeg.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Het blijft echter niet bij een opmars van de laatste dagen. De afgelopen drie maanden is bitcoin ten opzichte van goud meer dan verdubbeld, en ten opzichte van oktober 2020 bijna verzevenvoudigd.

Bitcoin verplettert goud in strijd om 'veilige haven'

De goudfutures zakten dinsdag onder de $1.700 per troy ounce bij Comex op de New York Mercantile Exchange. Sinds de piek van meer dan $2.050 per troy ounce in augustus 2020, heeft edelmetaal bijna 18% gecorrigeerd.

Je zou kunnen redeneren dat 2020 een goed jaar was voor goud: er werd een nieuwe recordprijs neergezet en overal in de wereld werd er geld bijgeprint wat doorgaans goed nieuws is voor de goudbezitter. Met een rendement van 22% in 2020 leek er geen vuiltje aan de lucht.

Bitcoin verplettert goud in strijd om 'veilige haven'

Maar ten opzichte van bitcoin verbleekt het glanzend edelmetaal. Het jaarlijks rendement van de cryptomunt was 265% en steeds meer analisten denken dat goud terrein aan het verliezen in de strijd om de titel 'meest veilige haven'. De zeer gerespecteerd marktkenner Mike McGlone van Bloomberg ziet deze trend ook:

"Goud zal altijd een plekje hebben in verzamelingen van sieraden en munten, maar de meeste indicatoren wijzen op een versneld tempo waarin Bitcoin het metaal vervangt als een oppotmiddel in de portfolio van de beleggers."

'Structurele tegenwind'

Zelfs JPMorgan, een bank die lange tijd kritisch was tegenover Bitcoin, beweerde eerder dit jaar ook al dat de digitale valuta een deel van het marktaandeel van goud zal opeten.

"De acceptatie van bitcoin door institutionele investeerders is nog maar net begonnen, terwijl de acceptatie van goud door institutionele investeerders erg vergevorderd is. Als deze thesis voor de middellange tot langere termijn klopt, zou de goudprijs de komende jaren te lijden hebben onder structurele tegenwind."

Daarbij wordt bitcoin elke vier jaar schaarser met iedere halving die elke 210.000 blocken plaatsvindt. De laatste keer dat dit gebeurde was in mei 2020. Dit is vergeleken met goud een groot verschil.

PlanB

Als het aan het stock-to-flow van PlanB ligt, gaat het het komende jaar nog even door met de malaise van goud ten opzichte van Bitcoin. Hij vraagt zich af of de koers dit jaar, gemeten in ounces, in 2020 nog drie keer over de kop kan gaan. De trend is duidelijk opwaarts, en volgens dit op schaarste gestaafde model kan bitcoin zomaar naar 100 ounces per 1 BTC gaan.

Wil je graag meepraten over het nieuws? Kom dan eens langs in onze Telegram chat!

Lees meer over:
goud

  By Redactie

  Het redactie account wordt gebruikt voor artikelen waar meerdere schrijvers, editors en journalisten aan werken. Met onze gezamenlijke kennis, kunde en opgeteld meer dan 50 jaar ervaring met schrijven en binnen de crypto wereld, kan je er zeker van zijn dat wij weten waarover we schrijven. We hebben feitelijkheid en correctheid hoog ik het vaandel!

  Meest gelezen

  Nieuws
  Bitcoin koers breekt door $35.000, ligt $48.000 in het verschiet?

  Bitcoin is de afgelopen 24 uur door de $35.000 grens gebroken. Analisten anticiperen op een...

  Nieuws
  Apple-Gebruikers Opgelet: Hackers Hebben Het Gemunt op Je Crypto

  Nieuwe malware gericht op Apple's MacOS, vermoedelijk gelinkt aan de Noord-Koreaanse hackersgroep Lazarus, heeft blockchain-ingenieurs...

  Nieuws
  Goedemorgen Bitcoin: Hayes voorspelt bitcoin koers van 1 miljoen dollar

  Goedemorgen! We hebben het laatste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag...

  Nieuws
  Solana Bulls Razen Vooruit, Ligt $50 In Het Verschiet?

  Cryptomunt Solana heeft opmerkelijke veerkracht getoond op zijn bullish koers, ondanks kleine tegenvallers in het...

  Nieuws
  De beste en meest interessante afleveringen van de Hup Bitcoin podcast

  In het afgelopen jaar hebben we in totaal meer dan 70 afleveringen van onze Hup...

  Lees meer

  Net binnen

  Nieuws
  “Dalende bitcoin-ether spread goed nieuws voor altcoinhandelaren”

  De dalende bitcoin-ether-spread is muziek in de oren van altcoinhandelaren, zo meldt Coindesk vandaag. De...

  Bitcoin whales Nieuws
  Bitcoin (BTC) whales boeken gigantische winsten op hun investeringen

  Ki Young Ju van CryptoQuant deelt regelmatig interessante informatie over de blockchain van bitcoin. Ditmaal...

  Nieuws
  Bitcoin ETFs verzamelen ruim 746.831 bitcoin

  De Spot Bitcoin ETFs beginnen langzaam te merken hoe schaars bitcoin is. Als we Grayscale...

  Nieuws
  Bitcoin koers bereikt hoogtepunt van $61.000 op grote cryptobeurzen

  Bitcoin blijft in 2024 doorknallen. De prijs per BTC staat voor het eerst in ruim...

  bitcoin bullish Nieuws
  “Bitcoin opnieuw op $57.000 maar de markt staat op zijn kop”

  De bitcoin koers is deze week voor het eerst sinds 2021 weer op het niveau...

  Lees meer