Raoul Pal (ex-Goldman Sachs): “Bitcoin steeg 30% ten opzichte van dollar”

Bitcoin wint terrein ten opzichte van goud, een bullish signaal voor BTC. Dat stelt Raoul Pal, CEO bij Real Vision Group en oud-manager bij Goldman Sachs.

Verstevigt de cryptomunt hiermee zijn positie als vluchthaven of store of value (SOV)?

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Bitcoin en goud

Kijken we naar de cijfers, dan kan Bitcoin zeker terugkijken op een prima maand met een rendement van ruim 30% ten opzichte van de dollar. Goud daarentegen laat een veel magerder rendement zien van 2%. Dat is niet genoeg om inflatie tegen te gaan.

Hoe is de opmars van Bitcoin te verklaren? Volgens Pal zijn daarvoor drie belangrijke verklaringen aan te wijzen.

Allereerst de legitimatie van Bitcoin door betaalgigant PayPal. Ten tweede is de vraag vanuit het bedrijfsleven op gang gekomen. Niet alleen Wall Street dus, maar beursgenoteerde techbedrijven die ervoor kiezen om hun cash om te zetten in Bitcoin.

De voorbeelden zijn vaak genoemd: Square, MicroStrategy en Stone Ridge. Ten derde laat technisch gezien Bitcoin prima grafieken zien. Met name de uitbraak door $12.000 op de weekgrafiek maakte de weg vrij naar méér.

Deze ochtend vraagt analist Martijn Gijzelaar zich af wat er na $13.000 volgt?

Het positieve momentum zorgt er in ieder geval voor dat Bitcoin andere assets achter zich laat (op dit moment).

Diverse analisten wijzen erop dat de correlatie tussen Bitcoin en de S&P 500 aandelenindex afneemt. Ook de correlatie met goud staat op lossere schroeven.

De bekende analist en handelaar Cantering Clark merkt op dat juist goud last heeft van een stijgende dollarkoers. Bitcoin heeft momenteel een lagere correlatie met de dollarprijs. En dat is gunstig, want daarmee verstevigt de asset haar positie als SOV.

Hij schrijft:

Paul Tudor Jones

Enkele prominente investeerders zoals Michael Saylor (MicroStrategy), Paul Tudor Jones en ook bitcoiner Marty Bent durven zich meer uit te spreken over de tegenstelling tussen Bitcoin en goud.

Saylor ziet goud juist als een risico, zo liet hij recent optekenen in een interviewserie met Peter McCormack. Hij zegt letterlijk dat overheden goud inpikken in tijden van oorlog. Dat is met Bitcoin een stuk lastiger.

Paul Tudor Jones vergelijkt Bitcoin met goud, maar dan wel met goud uit de jaren tachtig. Toen je nog veel gemakkelijker en tegen een veel lagere prijs fysiek goud kon kopen. Hij zegt niet dat goud nu te duur is geworden, maar wél dat er méér rek zit in Bitcoin momenteel.

Onderzoeker Hasu, die onder meer analyses schrijft voor optiebeurs Deribit, weegt de woorden van Jones zwaar.

De prijs in euro:

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsgoud

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...