Het is vandaag Bitcoin Independence Day!

Gefeliciteerd! Vandaag viert de bitcoin community de zogenoemde Independence Day. Maar waarvan eigenlijk? Nou, we vieren de onafhankelijkheid van invloed op het protocol!

Onafhankelijkheidsdag

Om deze introductie te begrijpen moeten we terug naar 2017. Op 1 augustus 2017 werd duidelijk dat een groep mensen niet zomaar bitcoin kan aanpassen naar eigen wensen. Daar is immers een consensus voor nodig.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Wat bleek? Niet de miners, niet een select groepje individuen of ontwikkelaars, maar de gebruikers (met een node) bepalen de richting van bitcoin.

In 2017 liep bitcoin voor het eerst tegen het probleem van de schaalbaarheid aan. De transactiekosten liepen op en er moest een oplossing komen. In mei van dat jaar kwam er een groep bitcoin miners bij elkaar. Ze stelden de ‘New York Agreement’ op.

Het idee? Onder andere het verhogen van de blockgrootte naar 4 MB. Destijds was dat 1 MB. Het idee was dat bitcoin met grotere blocken meer betalingen zou kunnen verwerken.

Voor miners erg gunstig: meer betalingen in de blockchain betekent voor hen meer transactiekosten die ze kunnen opstrijken. Voor de bitcoiners is dat minder gunstig: de blockchain zal uit haar voegen barsten, omdat er elke tien minuten maar liefst vier keer zo veel data moet worden opgeslagen.

De genodigden hadden op dat moment zo’n 80% van de totale miningkracht in handen. Dit idee kreeg de naam SegWit2x. Naast de verhoging van de blockgrootte werd er ook gepraat over SegWit. Maar deze combinatie van veranderingen zou voor een hard fork zorgen (een splitsing van netwerken).

UASF

Node-eigenaren wilden iets anders. Voor hen was decentralisatie het belangrijkst (en daarmee indirect wilden ze de blockgrootte dus níet veranderen).

Middels een User Activated Soft Fork (UASF) zette een groot deel van de bitcoiners de miners echter letterlijk en figuurlijk voor het blok. Doe je als miner niet mee met deze update? Dan worden jouw blocks genegeerd door het netwerk.

Lang verhaal kort: miners bleken toch niet de macht over het bitcoinprotocol te hebben, maar het collectief van nodes bepaalt de richting.

De hard fork volgde er wel op een iets andere manier, in de vorm van Bitcoin Cash, dat volledig faalde. Door SegWit werd lightning bovenop bitcoin mogelijk, een andere manier om bitcoin op te schalen buiten de blockchain om. De rest is geschiedenis.

Het was een cruciaal moment: de onveranderlijkheid van de kernwaarden van bitcoin bleef intact, waardoor het een precedent schetste voor de toekomst van het protocol. Een verbetering in de vorm van een hard fork is in bitcoin uit den boze.

Bitcoin zoekt oplossingen in backward compatible software uprades, of ook wel soft forks genoemd. Taproot was zo’n update, die vorig jaar geactiveerd is.

Happy Bitcoin Independence Day!

Oh, nog één dingetje: dit voorval laat zien hoe belangrijk het is om een node te draaien. Heb jij er al een?

Poll

Heb jij een eigen bitcoin node?

Wil je meer lezen over SegWit of lightning? Check dan onderstaande artikelen eens.

Lees meer over:
Bitcoin nieuws