Bitcoin presteert goed tegenover aandelenmarkt in VS

De bitcoin koers gaat in het jaar 2022 door diepe dalen, maar in het afgelopen kwartaal was er even geen betere asset dan bitcoin te vinden. Sterker nog, in het derde kwartaal van 2022 was bitcoin praktisch de enige asset met een positief rendement.

Bitcoin, edelmetalen en cash

De enige assets met een positief rendement in het derde kwartaal van 2022 waren bitcoin, edelmetalen en cash. Zo blijkt in ieder geval uit een grafiek van NYDIG, een groot bitcoin-bedrijf uit de Verenigde Staten.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Bitcoin scoorde in het derde kwartaal van 2022 een positief rendement van 3,1 procent, terwijl de vastgoedmarkt een klap van 12,9 procent kreeg en de Amerikaanse aandelenmarkt gemiddeld met 9,3 procent onderuitging.

Alleen edelmetalen kwamen nog een beetje in de buurt van bitcoin, met een positief rendement van 1,3 procent in het derde kwartaal van 2022. Verder was ook cash met een positief rendement van 0,2 procent één van de drie assetklassen met een positief resultaat.

Verwachtingen vierde kwartaal

Het vierde kwartaal is bitcoin tot nu toe vlak begonnen. De huidige bitcoin koers van 19.420 dollar is praktisch dezelfde koers waar bitcoin de oktobermaand mee begon. In die zin is er weinig veranderd, maar er staat voor volgende week wel een belangrijke gebeurtenis op de planning.

Op donderdag 13 oktober is het namelijk weer tijd voor de Amerikaanse consumentenprijsindex. Een belangrijk meetmoment voor de Federal Reserve, die hun rentebeleid voor een groot deel baseren op de ontwikkeling van de Amerikaanse inflatie.

Zeker nadat afgelopen week bekend werd dat de Amerikaanse banenmarkt er sterk opstaat, is het belangrijk voor bitcoin dat de inflatie een stuk lager uitvalt dan verwacht. Is dat niet het geval, dan heeft de Federal Reserve nog meer reden om de rente verder op te hogen.

Wat dat betreft komen er een paar spannende dagen aan voor bitcoin, die de tendens voor de rest van het vierde kwartaal van 2022 weleens kunnen bepalen.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....