Top van Canadese beurs krijgt $1,6 miljoen boete voor Bitcoin wash trading

Coinsquare CEO Cole Diamond en president Virgile Rostand stappen op en moet gezamenlijk een boete van $1,6 miljoen betalen. Dat bevestigt de Ontario Securities Commission (OSC).

De reden voor de boete? De bitcoin beurs manipuleerde hun eigen markt middels wash trading. Dat is een vorm van marktmanipulatie om nep handelsvolume op de markt te creëren.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Hoe je dat doet is relatief simpel: je vult simpelweg zelf je orders in. Zowel aan de koop en verkoop kant was Coinsquare degene die honderdduizenden keren zelf het volume maakte.

Wash trading

In hun deal met de lokale financiële waakhond bekent Coinsquare dat zij de markt manipuleerden door een hoog handelsvolume te melden. Tussen juli 2018 en december 2019 vonden er naar verluidt 840.000 wash trades plaats. In totaal gaat het om zo’n 590.000 (!) bitcoin.

Dat is momenteel zo’n $5,5 miljard waard. Die miljarden aan nep volume zorgde ervoor dat de beurs er vanaf de buitenkant beter uitzag dan dat het daadwerkelijk was. En dat is niet de bedoeling, op veel plekken in de wereld is dit strafbaar.

De bestuurders van Coinsquare konden zonder handelskosten het volume op hun beurs oppompen. Ondanks de bezorgdheid van verschillende werknemers over opgeblazen handelsvolumes ging de beurs gewoon door. Ook logen zij tegen investeerders en namen zij wraak op iemand die uit de school klapte.

Boetes en verbannen

Naast de persoonlijke boetes van $750.000 en $670.000 voor de topbestuurders moet de bitcoin beurs ook de proceskosten van $223.000 betalen.

Diamond en Rostand zijn voor drie jaar verbannen van Coinsquare. Althans, zij mogen binnen het bedrijf geen managementpositie meer bekleden.

De Chief Compliance Officer Felix Mazer stapte ook op, hij heeft $37.000 betaald en mag een jaar niet meedoen.

Als deze periode voorbij is is het echter de vraag welke bitcoin bedrijven nog zitten te wachten op deze heren. Dit soort dingen staan niet goed op je CV.

Wash trading

Met het oppompen van je handelsvolume kun je als beurs jezelf beter voordoen dan je bent. Het lijkt dan alsof je meer liquiditeit hebt, iets wat aantrekkelijk is voor handelaren.

Het is een bekend probleem in de wereld van bitcoin. Waar tal van beurzen op allerlei manieren hun cijfers manipuleren.

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)...