Bitcoin whale sluit short van $120 miljoen

Een mysterieuze whale heeft een shortpositie van $120 miljoen gesloten. Het is volgens analisten één van de acties op de markt die leidden tot het breken van $43.300.

Het is de hoogste positie van bitcoin sinds 3 maart.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Bitcoin whale sluit short van $120 miljoen

Door middel van een shortcontract kan een handelaar gokken op een lagere bitcoin in de toekomst. Handelaren kunnen daar dollars of meer bitcoin mee verdienen.

Het is een zeer risicovolle aangelegenheid, niet bedoeld voor de gemiddelde particulier. Beurzen zoals Binance, Bybit en Bitmex staan niet volledig onder financieel toezicht.

Een whale is iemand die - op basis van on-chaindata - minstens 1.000 bitcoin onder zijn hoede heeft. Bitcoinadressen zijn pseudoniem, dus het is niet bekend welke personen er precies achter een adres zit.

Deze whale had geluk, want plots na het sluiten van deze grote shortpositie schoot de koers naar $43.337 op de Bitstamp grafiek. Of deze whale inside informatie had voor dit besluit, blijkt onduidelijk. Maar door het sluiten van de short heeft deze entiteit $120 miljoen dollar bespaard.

Meer liquiditeit kwam in de markt, terwijl het algehele sentiment op de futuremarkten meer bearish was. Toen de prijs eenmaal $43.000 bereikte, is er echter ook veel verkocht. Daardoor heeft de koers moeite om definitief door de $43.500 te springen met als volgende station $46.000.

Andere marktparticipanten dan deze whale hadden minder geluk. De prijsactie had gevolg dat er $163 miljoen aan liquidaties hebben plaatsgevonden het afgelopen etmaal, op de gehele cryptomarkt.

Gunstige RSI-positie

Technisch analisten hebben het over een gunstige Relatively Strength Index (RSI), zoals Matthew Hyland.

Ook Michaël van de Poppe ziet dat bitcoin de cruciale support bij $39.648 goed heeft gehouden. Hij voorziet een weerstandszone bij $45.609.

Meer vraag uit Azië?

De futuremarkt geeft de spotmarkt een bepaalde richting, maar vraag naar bitcoin spot is ook een factor om de prijs te laten stijgen.

Andere factoren die meespelen is dat onder meer de vraag vanuit Azië lijkt toe te nemen.

Dat kán dan een trendbreuk zijn, want de analisten van Glassnode wijzen er juist op dat de afgelopen periode de kopers uit Amerika en Europa kwamen en de verkopers voornamelijk uit Azië.

Granieten bestand van bitcoinhouders

Naast vraag is er een segment in de markt die gewoon vasthoudt aan bitcoin als spaarmiddel. Die verkopen de komende jaren en misschien wel decennia niet. Dat granieten bestand aan bitcoinhouders neemt toe met de dag.

Tegelijkertijd is de markt minder voorspelbaar geworden, en is het onzeker hoe bitcoin zich ontwikkeld tot de komende halvening in 2024.

Zoomen we uit, dan ziet on-chainanalist Willy Woo dat de aard van de markt is veranderd. De vierjarige cyclus na een halvening bestaat in zijn ogen niet meer.

Een dergelijke cyclus is - grofweg - een tweejarige bullcyclus gevolgd door een tweejarige bearcyclus, maar we hebben de piek van de huidige 'bullcyclus' niet bereikt.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

De prijs in euro’s bij Bitvavo:

Disclaimer: dit is géén financieel advies. Cryptocurrency's zijn risicovolle assets.

Lees meer over:
Bitcoin nieuwswhale

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...