“Bitcoin whales en instituties drijven koers naar record boven $20.000”

Bitcoin (BTC) whales en beleggingsfondsen drijven de prijs van Bitcoin op. Analisten verwachten dat de prijs het eerdere record van $20.000 gaat overtreffen.

Bitcoin whales in actie

Op een whale adres staat minstens 10.000 Bitcoin, omgerekend 160 miljoen dollar tegen de huidige prijs. Een institutie is een hedge – of beleggingsfonds zoals een Grayscale, Pantera Capital of Galaxy Digital. Pensioenfondsen, banken en verzekeraars spelen voorlopig geen rol in deze markt.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Op de bitcoin blockchain zijn alle transacties openbaar in te zien, en dat is een goudmijn van datavorsers. Uit nieuwe data blijkt dat grote partijen flink Bitcoin hebben ingeslagen in de range tussen $12.000 en $15.000.

Volgens de analisten van Whale Map een positief signaal, want dit zijn investeerders met een lange termijn investeringshorizon.

Dat zou ook verklaren waarom de Bitcoin koers sterk stijgt en dat een hype op de particuliere markt vooralsnog uitblijft.

Mainstream interesse blijft nu nog achterwege, zo laat bijvoorbeeld Google Trends zien. Het is dus het “slimme professionele geld” wat prevaleert en voorlopig niet de oom, buurman of kapper die zijn ingestapt.

Institutionele “FOMO”

FOMO staat voor ‘Fear of Missing Out’, het gevoel de boot te missen. Met andere woorden: te duur in te kopen terwijl je concurrent wél al ‘invested’ is. Die zure nasmaak wil iedereen vermijden.

Daar was sinds oktober 2017 sprake van op de retailmarkt, waardoor de prijs uiteindelijk door de $20.000 ging.

Nu is er volgens Whalemap sprake van “institutionele FOMO”. Bestuurders van fondsen die niet voor elkaar willen onderdoen en ook in Bitcoin stappen.

De analisten van Whalemap verwijzen naar de onderstaande grafiek, waar Cointelegraph deze ochtend melding van maakt.

Ze spreken van whale clusters, zodra de whale adressen met daarop minstens 10.000 Bitcoin, meer BTC gaan inkopen en het lange tijd weer vasthouden. De ballonnen markeren de inkoopmomenten.

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]“De ballonnetjes laten zien wanneer de whales ingekocht hebben, die ze nu nog bezitten.”[/penci_blockquote]

Concluderend: er is behoorlijk gretig en enigszins agressief ingekocht. Hoe is dat te verklaren?

Ten eerste wat opvallend is: amper tot geen liquidaties van short posities, speculaties op een lagere koers. Geen short squeeze dus. Een signaal van een gezonde accumulatie.

Ten tweede, waar een statisticus als Willy Woo al eerder op wees, de spotmarkt en niet de derivatenmarkt is aan zet. Dat betekent een meer organische koersgroei met minder volatiliteit.

Omdat de funding rate van een derivaat momenteel met gemiddeld 0,01% laag ligt, is dat een signaal dat deze markt niet en masse long ging. Dan moet de stijging vanuit de spotmarkt zijn gekomen.

Dat whales binnen de bitcoin markt een belangrijke speler zijn, is niet gek want de markt is slechts 300 miljard dollar groot. Eerdere berichten van dit jaar wijzen er op dat whales op diverse momenten (eind 2019, lente 2020) flink hebben ingeslagen.

Handelsvolumes

Een logisch gevolg is dat de handelsvolumes op de spotmarkten hoger liggen en dat is gezond voor Bitcoin.

Het gemiddelde dagvolume ligt nu op 31 miljard dollar. Vele malen hoger dan op januari 2018 met 18,5 miljard dollar. Een teken dat de markt organisch is gegroeid de afgelopen drie jaar.

Afgelopen week was er sprake van een historisch moment toen de prijs door $16.350 schoot. Dat was in 34 maanden niet meer gebeurd.

Volgens technisch analisten liggen de volgende drempels rond de $17.000 zone, maar ligt er amper weerstand tussen $18.500 en $20.000.

Bedrijven en landen

Ook beursgenoteerde bedrijven zoals Square (Cash App) en MicroStrategy vragen naar verse Bitcoin, net zoals PayPal die elke aangeboden Bitcoin moet dekken met daadwerkelijke Bitcoin. Daarmee wordt de betaalgigant een grote koper op de wereldmarkt, zo is de verwachting. Geen fractioneel bankieren dus.

Landen als Iran en Venezuela manifesteren zich als producent op de markt en uiteindelijk als verkoper op deze wereldmarkt. Zij zullen een flinke premie willen zien voor de elektriciteit die ze nu instoppen.

Volgens de analist Plan B is fase 5, dat grote entiteiten zoals staten exposed zijn in de Bitcoin markt, al aan de gang. Volgens zijn stock-to-flowmodel ligt de toekomstige prijs van Bitcoin ergens tussen 100.000 en 288.000 dollar.

De prijs in euro:

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsBTCwhales

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...