‘Bitcoin whales verdedigen support bij $44.000’

Met de dagelijkse Bitcoin On-chain Update maken we een selectie wat er op de blockchain van BTC gebeurt.

Bitcoin is transparant door middel van een blockchain. Welke signalen zien we on-chain?

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Door het neppe nieuws dat Walmart met Litecoin zou gaan samenwerken, schoot de bitcoin prijs omhoog naar $46.896 om vervolgens

1. Spent Output Profit Ratio (SOPR)

Wat betekent SOPR? Via de indicator Spent Output Profit Ratio (SOPR) kun je achterhalen of iemand met winst heeft verkocht.

Deze metric deelt de verkoopwaarde in dollars door de aankoopwaarde in dollars.

De uitkomst heeft een waarde boven 1 (gerealiseerde winst bij verkoop) of onder 1 (gerealiseerd verlies bij verkoop).

Het is een laagdrempelige manier om de winstgevendheid in de markt te meten en gedrag van beleggers te verklaren.

In de ogen van Permabull Niño (what's in the name?) is het van belang dat de SOPR-metric boven de '1' blijft om de bitcoin prijs naar een nieuwe all-time high te katapulteren.

Doordat er na de dip naar $30.000 weer de nodige munten van eigenaar zijn gewisseld, is dat een belangrijke prijsbodem voor een nieuwe fase van deze bullmarkt.

Met andere woorden: heb je gekocht in de regio $30.000 - $40.000, dan 'zit' je voorlopig goed qua winstgevendheid.

In de ogen van analist Willy Woo zitten we dan ook middenin een bullmarkt.

Het is nog altijd het retailsegment die een stuwende factor in de markt is. Zodra particuliere beleggers in versneld tempo satoshi's gaan sparen, is dat een prelude voor wat komen gaat.

Hoewel ruim een kwart van de gedolven voorraad in handen is van whales (entiteiten met 1.000 BTC of meer), hebben de kleine visjes niet stilgezeten.

De balans van entiteiten met tussen de 1 en 10 BTC staat zelfs op een recordhoogte, zo ziet Dilution-proof.

Accumulatiegedrag heeft tot gevolg dat er simpelweg minder liquide munten in omloop zijn, zo blijkt uit cijfers van Glassnode. Een markttrend die duidelijk is versterkt sinds de intrede van het coronavirus in maart 2020.

Het betekent dat er minder bitcoin op de markt zijn omdat een steeds groter deel van de voorraad niet wordt aangeboden.

Blijft dat aanbod dalen en neemt de vraag toe (let dan op de transactievolumes), dan moet dit een prijstoename tot gevolg hebben.

conclusie: bullish

Nog eentje over dat hodl-gedrag: 93% van de bitcoin voorraad heeft niet bewogen de afgelopen maand. Ondanks de liquidaties op de futuresmarkten vorige week.

2. Whale support

We zagen in de on-chain update van gisteren al dat whales, entiteiten met 1.000 bitcoin of meer, aan het accumuleren zijn geslagen.

Dit zijn entiteiten die de markt proberen te timen, want ze verkopen ook maar alleen als de markt 'erg sterk' is en een tijdelijke top bereikt.

Uit onderzoek van Woo blijkt dat circa 27% in handen is van whales.

Kortom, deze whales zijn ook belangrijk voor de prijsvorming van bitcoin want ze hebben immers een groot gedeelte van de munten in handen.

Whalemap is een groep van analisten die door middel van on-chain analyses de bewegingen van de whales in de gaten houdt.

Zij zien dat er rond de regio $44.000 veel support ligt voor de bitcoin prijs van deze whales (de horizontale lijntjes aan de zijkant van de grafiek zijn een verzameling van UTXO's die toebehoren tot whale adressen)

Wat helpt, is dat de reserves bij beurzen al een tijdje dalende zijn.

Analist Kevin Barsad legt in het onderstaande draadje uit wat het effect kán zijn, ook omdat marktspelers bitcoin gaan inzetten voor andere doeleinden: monetair zoals El Salvador en qua markt zoals het Grayscale Bitcoin Trust en de exchange traded funds.

3. Lightning Network

Het Bitcoin Lightning Netwerk is een tweede laag die bovenop de Bitcoin blockchain is gebouwd.

Het protocol stelt je in staat om andere transacties te doen met BTC dan op de basislaag.

In de onderstaande grafiek zien we dat het aantal betaalkanalen als het volume van het netwerk exponentieel groeit.

Op moment van schrijven zit er 2.468 bitcoin in het netwerk volgens het Clark Moody Dashboard.

Het gebruik van Lightning kreeg vorige week door de adoptie van El Salvador van bitcoin als wettig betaalmiddel een 'boost'.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwson-chain

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...