Bitcoiner verliest $1 miljoen na downloaden van valse wallet app

Phillipe Christodoulou verloor $1 miljoen aan bitcoin (BTC) door malafide software in de App Store. Het slachtoffer downloadde een app voor de Trezor wallet en verloor daardoor al zijn BTC.

Hij was in de veronderstelling dat hij met deze app aan de slag kon met zijn fortuin op zijn telefoon. Niets was echter minder waar, het was malafide software die door de controles van Apple is geglipt. Dat meldt The Washington Post.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

De enige echte Trezor app is alleen beschikbaar voor Androidapparaten, niet op iPhones.

Koersen in de gaten houden

Christodoulou vertelt dat hij de app wilde gebruiken om de prijs van bitcoin in de gaten te houden. Zo kon hij mooi zijn vermogen bijhouden. Een hardware wallet van Trezor is zonder mobiele app te gebruiken, maar het leek de ongelukkige bitcoiner wel handig.

Hij maakte een klassieke fout: hij deelde zijn private keys in de app. Zo kregen de dieven toegang tot zijn ruim 17 BTC.

Je private key moet je kosten wat het kost geheim houden. Als je deze deelt, in welke app dan ook, dan deel je in feite de toegang tot jouw bitcoin. Bij twijfel: kijk en zoek alles nog eens goed na en vul nooit je keys in via een app of bijvoorbeeld plug-in.

Malafide app

Apple heeft normaal gesproken een streng beleid voor software in hun App Store. Bij de Google Play Store voor Android kun je relatief makkelijk een app lanceren, Apple heeft veel meer eisen als een (meer) gesloten platform. Toch is de neppe app door de keuring gekomen.

Christodoulou gaat een poging wagen om Apple verantwoordelijk te houden voor de gestolen bitcoin. Apple en Trezor houden zich voorlopig nog afzijdig.

Volgens The Washington Post werden er vorig jaar ruim 6.500 apps verwijderd voor ‘niet gedocumenteerde eigenschappen’. Die filter was echter niet voldoende om Christodoulou en vermoedelijke anderen te behoeden van een grove fout.

Lees meer over:
misdaadtrezor

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)...