Bitfinex en Tether betrokken bij rechtszaak van $1.000 miljard in New York

925 totale weergaven

Bitfinex en zusterbedrijf Tether zijn opnieuw verwikkeld in een rechtszaak. In New York worden de bedrijven voor de rechter gedaagd door mensen die menen gedupeerden te zijn van de acties van Bitfinex. De eisen zijn niet mals: het zou gaan om schade van maar liefst $1 triljoen.

[penci_blockquote style=”style-3″ align=”none” author=”Aanklacht tegen Bitfinex”]”Het is te vroeg om de schade nu al te berekenen, maar het is op deze schaal nog niet eerder voorgekomen. Het gaat waarschijnlijk om meer dan $1.4 miljard.”[/penci_blockquote]

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

De aanklacht is duidelijk: de bedrijven hebben de cryptomarkt gemanipuleerd. Tether gaf vorige week al aan te rekenen op meerdere rechtszaken. Volgens hen zijn de klachten echter op niks gebaseerd.

Marktmanipulatie

Bitfinex en verschillende andere partijen worden er van beschuldigd de bitcoin- en cryptomarkt te beïnvloeden om zichzelf te verrijken. Het gaat om een class-action lawsuit (groepsvordering, red.) waarin dus een duizelingwekkend bedrag wordt geëist.

Naast de manipulatie wordt Bitfinex en aanverwanten nog meer verweten:

Rechtszaak

De betrokken partijen worden vertegenwoordigd door twee advocaten: Vel Friedman en Kyle Roche. Dit zijn dezelfde advocaten die recentelijk de zaak tegen Craig Wright om 500.000 BTC wonnen. De gedaagden in deze zaak zijn Bitfinex, Tether, Digifinex, de huidige directeuren en een handje vol andere betrokkenen.

Daarnaast zou er spraken zijn van verkeerde informatie omtrent de stablecoin Tether (USDT). De munt is ooit in de markt gezet als cryptomunt die volledig gedekt is door de dollar. Dat blijkt echter niet zo te zijn. Ook tegen deze aanklacht moeten Tether en co. zich verdedigen in de rechtszaal.

Tegenover CoinDesk zegt een woordvoerder van Bitfinex en Tether dat zij nooit gebruikt hebben gemaakt van de USDT-tokens om de prijs van bitcoin te manipuleren: ”Alle tokens zijn volledig gedekt door reserves en worden gedrukt wanneer de vraag er is. Het is onverantwoordelijk om te suggereren dat Tether betrokken is bij illegale praktijken.”

Tether en Bitfinex

Tether en Bitfinex liggen al jaren onder vuur, maar er is tot op heden nog weinig bewezen in de rechtszaal. Hoe dan ook zorgen dit soort zaken voor twijfel in de markt. Wanneer de rechter bepaalt dat ze zich schuldig hebben gemaakt aan marktmanipulatie is het de vraag hoe bitcoin- en cryptomarkten gaan reageren.

To be continued…

Bron: Coindesk

Lees meer over:
Bitfinexmisdaadtether

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)...