Bitfinex over verloren $880 miljoen: ‘We zijn in de maling genomen’

Cryptobeurs Bitfinex zegt in de maling te zijn genomen, ze zijn naar eigen zeggen ‘slachtoffer van fraude’. Betalingsverwerker Crypto Capital zou $880 miljoen van het handelsplatform zijn kwijt zijn geraakt.

De directeur van Crypto Capital, Ivan Manuel Molina Lee, werd eerder deze week opgepakt in Polen. Molina Lee was volgende de autoriteiten betrokken bij een Colombiaans drugskartel. Hij zou via cryptobeurzen geld hebben witgewassen.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Molina Lee wordt in Polen verdacht van het witwassen van zo’n 1.500 miljoen zloty (dat is zo’n $390 miljoen). Bitfinex ontkent tot op heden elke betrokkenheid.

Onschuld

Volgens Bitfinex zijn zij erin geluisd door Crypto Capital. Zij zullen aan de autoriteiten in zowel de Verenigde Staten als Polen uitleg verschaffen. De beurs legt zich niet neer bij de huidige situatie en zegt achter de verloren $880 miljoen aan te gaan.

Crypto Capital zou zichzelf te goed hebben verkocht aan Bitfinex. De integriteit, bankervaring, robuustheid, het naleven van de lokale regels en de juiste licenties bleken niet allemaal in orde.

Staurt Hoegner, de Chief Legal Officer, is duidelijk: ”De suggestie dat Crypto Capital drugsgeld heeft witgewassen of elke andere vorm van zwart geld in naam van Bitfinex of haar klanten is gewoon niet waar.”

Bitfinex

Cryptobeurs Bitfinex is het ondertussen wel gewend om in rechtszaken en controversiële situaties te belanden. Het bedrijf is samen met Tether betrokken bij een rechtszaak ter waarde van $1.000 miljard (!). Bitfinex en zusterbedrijf Tether werden voor de rechter gedaagd door mensen die menen gedupeerd te door beide bedrijven.

Een andere zaak vindt plaats in New York. De Amerikaanse staat heeft strenge regels voor bedrijven in de wereld van bitcoin en andere cryptomunten. De aanklacht luidt: Bitfinex heeft een financieel gat van $850 miljoen gedicht met gelden uit de Tether-reserves.

Dit bedrag ligt erg in de buurt van de $880 miljoen die door Crypto Capital zou zijn ‘kwijtgemaakt’. Het lijkt er dus op dat Bitfinex het gat wilde opvullen met reserves van de dollar stablecoin.

Lees meer over:
Bitfinex

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)...