Rechter wijst claim van $30 miljoen van Bitcoin bedrijf Bitmain af

Een rechtbank in China heeft een claim van Bitmain afgewezen. De Bitcoin mining gigant eiste $30 miljoen schadevergoeding van de drie oprichters van Poolin, een concurrerende mining pool.

Bitmain vs. Poolin: 1-2

De hogere rechter in Beijing deed op 31 augustus al zijn uitspraak, maar het nieuws komt nu naar buiten. Door de uitspraak komt een einde aan jarenlang juridisch getouwtrek tussen Bitmain en Poolin.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

De rechter gaf Bitmain wel deels gelijk. Zo zijn de eerdere boetes wegens het schenden van het niet-concurrentiebeding verhoogd. De drie oprichters waren namelijk eerst werkzaam bij BTC.com, de mining pool van Bitmain.

Dat betekent dat Pan Zhibiao, Li Tianzhao en Zhu Fa respectievelijk de volgende boetes moeten betalen:
$200.000, $178.000 en $154.000.

Maar een schadevergoeding van $10 miljoen per persoon ging de rechter duidelijk te ver. Het argument van Bitmain: deze vergoeding zou de verliezen goedmaken die Bitmain heeft geleden als gevolg van het schenden van het niet-concurrentiebeding.

Een meevaller dus voor Poolin, een van de grotere mining pools in de markt. De exorbitante schadevergoeding van Bitmain is niet ingewilligd.

Schadeclaim

In april dit jaar heeft een lagere rechtbank in Beijing zich eerder uitgesproken over de zaak. De drie hadden wel degelijk het niet-concurrentiebeding geschonden 24 maanden vanaf augustus 2017.

Daarop moesten de drie een schadevergoeding betalen, maar dat lag stukken lager dan de 4,3 miljoen dollar is Bitmain eiste.

Hierop ging Bitmain in hoger beroep en is er een maximale schadeclaim geëist van 210 miljoen yuan, omgerekend 30 miljoen dollar.

Volgens Bitmain waren dat de (geschatte) opbrengsten die Poolin sinds de breuk heeft gegenereerd. De mining pools van Bitcoin (BTC.com en Antpool) waren in die periode goed voor $30 miljoen aan inkomsten.

De advocaten van Poolin wezen erop dat het marktaandeel van Bitmain sindsdien is afgenomen. Het stond dus niet vast dat de twee pools van Bitmain goed waren voor deze inkomsten.

Sinds 2017 zijn er diverse nieuwe spelers tot de markt getreden, waardoor het marktaandeel van Bitmain is afgenomen.

Volgens de hogere rechter heeft Bitmain simpelweg te weinig bewijs geleverd om aan te tonen dat het deze zakelijke verliezen heeft geleden.

Lees meer over:
Bitmainrechtszaak

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...