Bitwise laat plannen voor futures ETF vallen om zich vol op spot ETF te richten

Bitwise Asset Management heeft zich teruggetrokken uit de race om een bitcoin futures ETF te lanceren. Hoewel het dus geen op futures gebaseerde bitcoin ETF gaat lanceren, blijft het wel streven naar het aanbieden van de eerste spot bitcoin ETF.

Volgens CIO Matt Hougan is dat waar de markt op dit moment op zit te wachten. “Uiteindelijk is een spot bitcoin ETF wat de meeste investeerders willen. Wij denken dat het mogelijk is, dus blijft Bitwise zich daarop richten,” aldus Hougan over de plannen van Bitwise.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Spot bitcoin ETF zit al jaren in de pijplijn

Matt Hougan kijkt terug op de beginjaren van de industrie, waarin de gebroeders Winklevoss de eersten waren die probeerden een spot bitcoin ETF op de markt te krijgen. Dat was in 2013 en destijds werd die aanvraag uiteraard afgewezen door de SEC.

“Er is door veel mensen jaren van werk geleverd op dit onderwerp, ook door het team van Bitwise,” aldus Hougan. Volgens de CIO van Bitwise is de bitcoin futures ETF een stap in de goede richting.

Er zijn voor Hougan een aantal redenen op te noemen voor het terugtrekken van de bitcoin futures aanvraag van Bitwise. Ten eerste de hoge doorrol-kosten, met name tijdens een contange situatie, waar investeerders 5 tot 10 procent per jaar voor zouden betalen.

Daarnaast hebben de huidige bitcoin futures ETFs al veel van de capaciteit bij de futuresmarkten opgezogen en is er weinig ruimte meer voor de rest. “Het resultaat? Een berg kosten en veel complexiteit,” aldus Hougan.

Geen slecht woord over huidige bitcoin futures ETFs

De redenen voor Bitwise om zich terug te trekken uit de race om de goedkeuring van een bitcoin futures ETF betekenen niet dat Hougan ook een negatief sentiment heeft jegens de huidige bitcoin futures ETFs. Hij noemt de producten van ProShares en Valkyrie zelfs “goed doordachte versies” van een bitcoin futures ETF.

Bitwise heeft medio-oktober de aanvraag voor een spot bitcoin ETF ingediende bij de SEC met als plan om het product op de elektronische effectenbeurs NYSE Arce te vermarkten.

De aanvraag kwam een maand nadat het bedrijf eerder al een aanvraag voor de Bitwise Bitcoin Strategy ETF indiende in september. Dit product moet vooral in bitcoin-gerelateerde bedrijven investeren. Hierbij moet je denken aan beursgenoteerde miners en bijvoorbeeld MicroStrategy en Square.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....