BlackRock is de derde grootste holder van Bitcoin geworden

843 totale weergaven
Bitcoin BlackRock

Het Bitcoin bezit van BlackRock bedraagt op het moment bijna 350.000 BTC, waardoor het bedrijf de op twee na grootste holder ter wereld is, wat zorgen over centralisatie in de crypto ruimte opwekt. 

BlackRock derde grootste Bitcoin holder

BlackRock, de grootste vermogensbeheerder ter wereld, heeft haar Bitcoin bezit in een korte tijd aanzienlijk verhoogd, tot bijna 350.000 BTC. Dit heeft ervoor gezorgd dat ze de derde grootste Bitcoin holder te wereld zijn, net achter Satoshi Nakamoto en Binance. 

De aanzienlijke inkoop van Bitcoin markeert een opmerkelijke verschuiving voor BlackRock. BlackRock CEO Larry Fink was eerder erg sceptisch over Bitcoin. Fink, die Bitcoin ooit als puur speculatief bekritiseerde, heeft de token nu omarmd als een ‘internationaal bezit’ met transformatief potentieel. Deze verandering in houding heeft BlackRock ertoe aangezet meer betrokken te raken bij de cryptomarkt. 

ETF centraal in de strategie

De iShares Bitcoin Trust (IBIT), een ETF die eerder dit jaar door BlackRock werd gelanceerd, staat centraal in de strategie. Het fonds werd snel populair onder de institutionele beleggers die op zoek waren naar een veilige en gereguleerde manier om in Bitcoin te investeren. 

Als gevolg hiervan is de hoeveelheid Bitcoin van BlackRock enorm gestegen. Hierdoor staat BlackRock op de derde plaats na de geschatte 1,1 miljoen BTC van Satoshi Nakamoto en de 550.000 BTC van Binance. 

Aandacht vanuit de cryptogemeenschap

De snelle inkoop van Bitcoin door BlackRock trekt de aandacht van de cryptogemeenschap. Volgens een recente post van Eric Balchunas, de ETF analist van Bloomberg, liggen de Amerikaanse Bitcoin ETFs op koers om het Bitcoin bezit van Satoshi tegen oktober te overtreffen:

https://x.com/EricBalchunas/status/1823080660765900805

Hierbij wordt BlackRock naar verwachting volgend jaar de grootste holder van Bitcoin. Dit benadrukt een bredere trend van toenemende institutionele adoptie van Bitcoin. 

Evenwicht op de ETF markt verschoven

Het evenwicht van de macht op de ETF markt is aanzienlijk verschoven. Grayscale heeft terrein verloren als gevolg van hoge vergoedingen en opnames van investeerders. De vergoeding van 2,5% voor Grayscale, veel hoger dan het gemiddelde in de sector, heeft beleggers ertoe aangezet alternatieven te zoeken, wat positief is voor BlackRock. 

Grote financiële instellingen zoals Capula Management, Goldman Sachs en DRW Capital investeren nu in de Bitcoin ETF van BlackRock. Deze groeiende belangstelling van traditionele financiële spelers onderstreept de groeiende acceptatie van Bitcoin als een mainstream asset. 

In strijd met decentralisatie

Echter, niet iedereen binnen de cryptogemeenschap is blij met de trend van investerende financiële instellingen. Zo zeggen velen dat dit in strijd is met de oorspronkelijke decentrale aard van Bitcoin. De dominantie van BlackRock in Bitcoin bezit kan leiden tot centralisatie. Dit is in strijd met de principes waarop Bitcoin is gebaseerd. 

Hoe dan ook, voor de waarde van Bitcoin is het een goed teken dat de adoptie van traditionele financiële instellingen omhoog gaat. Het biedt een goede mogelijkheid voor zowel institutionele als particuliere beleggers om veilig en gereguleerd te investeren in crypto. 

Samenvatting

Samenvattend betekent het bezit van bijna 350.000 BTC van BlackRock een belangrijk moment in de evolutie van Bitcoin. Dit geeft aanleiding tot een debat over de implicaties van institutionele controle en de toekomst van decentralisatie in de cryptowereld. 

Lees meer over:
Blackrockcentralisatie

Door: Marijn van Leeuwen

Marijn van Leeuwen is een fanatieke tekstschrijver met een sterke focus op de cryptowereld. Hij brengt jarenlange ervaring in het schrijven over cryptocurrency naar bitcoinmagazine.nl. Zijn diepgaande kennis van SEO en marketing, gecombineerd met zijn passie voor crypto, maakt hem de perfecte aanwin...