Balchunas: “BlackRock redde Bitcoin koers meerdere keren van daling”

807 totale weergaven
Balchunas: "BlackRock redde Bitcoin koers meerdere keren van daling"

Bloomberg analist Eric Balchunas heeft aangegeven dat BlackRock en de Bitcoin ETF’s al meerdere keren de Bitcoin koers hebben gered van grote dalingen. Hij reageerde op geruchten dat traditionele investeerders verantwoordelijk zijn voor de koersdalingen van Bitcoin. Veel mensen denken dat deze investeerders, zoals BlackRock, de schuldigen zijn, omdat het moeilijk te geloven is dat de echte “HODLers” hun Bitcoins verkopen.

Bitcoin holders verkopen toch hun BTC

In werkelijkheid zijn het juist deze Bitcoin houders die verkopen, volgens Balchunas. Hij gaf aan dat zij verantwoordelijk zijn voor de druk op de Bitcoin koers, en niet de traditionele investeerders.

Als bewijs verwees hij naar gegevens van analist Ali Martinez, die lieten zien dat Bitcoin miners in slechts drie dagen tijd meer dan 30.000 BTC hebben verkocht, wat neerkomt op zo’n 1,71 miljard dollar. Dit ondersteunt Balchunas’ punt dat de verkoopdruk van binnenuit komt, en niet van buitenaf.

Bitcoin koers naar nieuwe hoogtes dankzij ETFs

Naast het voorkomen van koersdalingen, hebben de Bitcoin ETF’s ook geholpen om de koers te laten stijgen. Begin dit jaar bereikte Bitcoin een nieuwe all-time high van $73.000. Dit gebeurde vooral door de enorme toestroom van nieuw geld via de ETF’s.

BlackRock en andere fondsen zorgden ervoor dat er veel kapitaal naar de Bitcoin markt stroomde, wat leidde tot een stijging van de vraag en dus de Bitcoin koers. BlackRock houdt het grootste deel van zijn Bitcoin vast en heeft sinds de lancering in januari maar drie dagen van netto-uitstroom gehad.

Geruchten over koersmanipulatie door Coinbase

Er gaan geruchten dat Coinbase mogelijk betrokken is bij het onderdrukken van de Bitcoin koers door zogenaamde “Bitcoin IOU’s” uit te geven aan BlackRock. Analist Tyler Durden beweert dat Coinbase BlackRock in staat stelt om Bitcoin te lenen en te shorten, zonder daadwerkelijk de Bitcoin in bezit te hebben. Hierdoor kan de koers mogelijk gemanipuleerd worden.

Durden gebruikte on-chain gegevens om zijn punt te ondersteunen. Hij zei dat Coinbase vaak als grootste koper en verkoper op de markt optreedt bij zowel de hoogte- als dieptepunten van de Bitcoin koers. Hij waarschuwde dat BlackRock op een gegeven moment een koersplafond kan zetten of een grote terugval kan veroorzaken.

Coinbase CEO Brian Armstrong heeft gereageerd op de beschuldigingen en uitgelegd hoe de processen rondom ETF’s volledig transparant en op de blockchain worden verwerkt. Hij zei dat alles wordt gecontroleerd en dat er geen onregelmatigheden zijn. Armstrong gaf aan dat Coinbase geen informatie mag delen over de wallets van institutionele klanten zoals BlackRock.

Lees meer over:
Bitcoin ETFbitcoin koers

    Door: Dirk van Haaster

    Met meer dan vier jaar werkervaring binnen crypto, heeft Dirk aanzienlijke expertise opgedaan in het schrijven van content over van alles dat met Web3 te maken heeft. Dirk behaalde zijn master in Strategic Management aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam, waar hij afstudeerde met de cum laude ond...