Block.One gaat 100 miljoen EOS-tokens inzetten voor “eerlijker stemproces”

Vorige week ontstond er gerommel in de Block.one-stal, het moederbedrijf achter de cryptomunt EOS, de nummer vijf van de Coinmarketcap met een marktwaarde van 5,1 miljard dollar. EOS staat in de markt bekend als dé meest succesvolle Initial Coin Offering ooit door ruim 4 miljard (!) dollar op te halen. Daar bleef het niet bij: Block.one had het zo geregeld dat ze 100 miljoen EOS-tokens, tien procent van de totaal één miljard tokens in omloop, in eigen beheer kregen.

Delegated Proof-of-Stake

Deze tokens wil Block.one nu gaan inzetten bij het stemmen over welke blockproducent – volgens hun “Delegated Proof-of-Stake”-governancemodel – het volgende blok van de blockchain mag valideren (in onderstaand plaatje is het verschil te zien tussen bitcoin, ethereum en eos, redactie).

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Block.One gaat 100 miljoen EOS-tokens inzetten voor

Kartelvorming?

Wat is er nu aan de hand? Vorige week heeft een medewerker van één van de blockchainproducenten een document laten uitlekken. Daarin wordt beweerd dat een aantal stemgerechtigde partijen vooraf hebben bekonkeld welke blockproducent of afgevaardigde (“delegate”) wordt gekozen om het volgende blok te valideren. Bij dit kartel, hoogstwaarschijnlijk uit Azië, zou ook een ruilbeurs bij betrokken zijn. De vingers wezen daarbij naar het Chinese Huobi, dat in alle toonaarden ontkent overigens. De kartel had er baat bij, zij kregen een beloning van de afgevaardigde in de vorm van EOS-tokens of een percentage van de validatie-inkomsten. Het is een publiek geheim dat veel Chinese investeerders en family offices voor honderden miljoenen dollars in de ICO van EOS hebben gestoken.

Block.one stemmacht

Block.one reageert nu op de ontstane commotie met een maatregel, een die al in juni dit jaar werd aangekondigd en nu – zo lijkt het – sneller van stal wordt gehaald. Block.one gaat meestemmen over welke afgevaardigde mag valideren. In een officieel bericht zegt ceo Brendan Blumer een “vrij en democratisch stemmingsproces” na te streven. Blumer heeft het over “het versterken van de integriteit van het stemmingsproces onder meer door feedback van de EOS-gemeenschap mee te nemen in de keuze”.

Het is vooralsnog onduidelijk hoe dat laatste – het meenemen van de feedback uit de gemeenschap – in zijn werk moet gaan. Stemmen met inzet van tokens, in het geval van Block.one, is redelijk ongewoon. Uit onderzoek van EOS Authority blijkt dat nu 54 procent van alle EOS-tokens nu zijn gestoken, maar de feitelijke stemmacht is vervallen naar één kwart van het totaal.

Bron: Block.one / CCN

Lees meer over:
AltcoinEOS

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...