Block.One gaat 100 miljoen EOS-tokens inzetten voor “eerlijker stemproces”

Vorige week ontstond er gerommel in de Block.one-stal, het moederbedrijf achter de cryptomunt EOS, de nummer vijf van de Coinmarketcap met een marktwaarde van 5,1 miljard dollar. EOS staat in de markt bekend als dé meest succesvolle Initial Coin Offering ooit door ruim 4 miljard (!) dollar op te halen. Daar bleef het niet bij: Block.one had het zo geregeld dat ze 100 miljoen EOS-tokens, tien procent van de totaal één miljard tokens in omloop, in eigen beheer kregen.

Delegated Proof-of-Stake

Deze tokens wil Block.one nu gaan inzetten bij het stemmen over welke blockproducent – volgens hun “Delegated Proof-of-Stake”-governancemodel – het volgende blok van de blockchain mag valideren (in onderstaand plaatje is het verschil te zien tussen bitcoin, ethereum en eos, redactie).

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Block.One gaat 100 miljoen EOS-tokens inzetten voor

Kartelvorming?

Wat is er nu aan de hand? Vorige week heeft een medewerker van één van de blockchainproducenten een document laten uitlekken. Daarin wordt beweerd dat een aantal stemgerechtigde partijen vooraf hebben bekonkeld welke blockproducent of afgevaardigde (“delegate”) wordt gekozen om het volgende blok te valideren. Bij dit kartel, hoogstwaarschijnlijk uit Azië, zou ook een ruilbeurs bij betrokken zijn. De vingers wezen daarbij naar het Chinese Huobi, dat in alle toonaarden ontkent overigens. De kartel had er baat bij, zij kregen een beloning van de afgevaardigde in de vorm van EOS-tokens of een percentage van de validatie-inkomsten. Het is een publiek geheim dat veel Chinese investeerders en family offices voor honderden miljoenen dollars in de ICO van EOS hebben gestoken.

Block.one stemmacht

Block.one reageert nu op de ontstane commotie met een maatregel, een die al in juni dit jaar werd aangekondigd en nu – zo lijkt het – sneller van stal wordt gehaald. Block.one gaat meestemmen over welke afgevaardigde mag valideren. In een officieel bericht zegt ceo Brendan Blumer een “vrij en democratisch stemmingsproces” na te streven. Blumer heeft het over “het versterken van de integriteit van het stemmingsproces onder meer door feedback van de EOS-gemeenschap mee te nemen in de keuze”.

Het is vooralsnog onduidelijk hoe dat laatste – het meenemen van de feedback uit de gemeenschap – in zijn werk moet gaan. Stemmen met inzet van tokens, in het geval van Block.one, is redelijk ongewoon. Uit onderzoek van EOS Authority blijkt dat nu 54 procent van alle EOS-tokens nu zijn gestoken, maar de feitelijke stemmacht is vervallen naar één kwart van het totaal.

Bron: Block.one / CCN

Lees meer over:
AltcoinEOS

Meest gelezen

Nieuws
Bitcoin koers breekt door $35.000, ligt $48.000 in het verschiet?

Bitcoin is de afgelopen 24 uur door de $35.000 grens gebroken. Analisten anticiperen op een...

Nieuws
Apple-Gebruikers Opgelet: Hackers Hebben Het Gemunt op Je Crypto

Nieuwe malware gericht op Apple's MacOS, vermoedelijk gelinkt aan de Noord-Koreaanse hackersgroep Lazarus, heeft blockchain-ingenieurs...

Nieuws
Goedemorgen Bitcoin: Hayes voorspelt bitcoin koers van 1 miljoen dollar

Goedemorgen! We hebben het laatste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag...

Nieuws
Solana Bulls Razen Vooruit, Ligt $50 In Het Verschiet?

Cryptomunt Solana heeft opmerkelijke veerkracht getoond op zijn bullish koers, ondanks kleine tegenvallers in het...

Nieuws
De beste en meest interessante afleveringen van de Hup Bitcoin podcast

In het afgelopen jaar hebben we in totaal meer dan 70 afleveringen van onze Hup...

Lees meer

Net binnen

Reddit crypto Bitcoin
Reddit Duikt in Crypto: Bitcoin en Ether Investeringen Voor Beursdebuut!

Reddit heeft plannen onthuld om naar de beurs te gaan op de New York Stock...

Nieuws
‘Halving gaat bitcoin koers naar $273.000 brengen’

De bitcoin koers staat de afgelopen dagen onder druk en heeft moeite om weer boven...

Nieuws
Goedemorgen Bitcoin: Hoe Een Gedurfde Investering MicroStrategy Richting S&P 500 Duwt

Goedemorgen! We hebben het laatste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag...

Nieuws
Andreessen Horowitz investeert $100 miljoen in Ethereum Restaking-platform EigenLayer

De technologiegerichte venturegigant Andreessen Horowitz, ook bekend als a16z, heeft een aanzienlijke investering van $100...

Nieuws
“Bitcoin klaar om lange termijn $500.000 te bereiken”, zegt deze Nederlandse analist

De Nederlandse analist Michael van de Poppe voorspelt op de lange termijn een enorme bullrun...

Lees meer