Bodem voor bitcoin? Korte termijn op gelijke hoogte met lange termijn MVRV

De Market Value to Realized Value (MVRV) is een betrouwbare manier om de gezondheid van de markt te bepalen. Zeker als je die voor korte termijn en lange termijn holders met elkaar vergelijkt. Zowel in 2015 as in 2018 voorspelde deze indicator op juiste wijze de bodem voor bitcoin.

Wat betekent deze statistiek?

We spreken van korte termijn holders als bitcoiners hun bitcoin voor minder dan 155 dagen in bezit hebben. Glassnode heeft op basis van onderzoek ontdekt dat mensen die hun bitcoin langer dan 155 dagen vasthouden een stuk minder kans hebben om zomaar te verkopen. Mensen die qua bezitsperiode deze grens passeren, hebben een grote kans om hun bitcoin nog een stuk langer vast te houden.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

De MVRV geeft een verhouding tussen de marktwaarde van de bitcoin in kwestie ten opzichte van de gemiddelde inkoopprijs. Als de MVRV een score van 2 geeft, dan betekent dit dat de bitcoin in kwestie op dit moment tweemaal zoveel waard zijn dan de inkoopkoers. De bitcoin waren bijvoorbeeld ingekocht op 10.000 en zijn nu 20.000 dollar waard. Nu gaan we deze twee met elkaar samenvoegen, de MVRV en het verschil tussen korte- en lange termijn holders.

Bodem, bodem en nog eens bodem

Als we de geschiedenis van deze indicator erbij pakken, dan zien we dat bitcoin iedere keer een bodem bereikt als de kostenbasis voor lange termijn holders ongeveer hetzelfde is als die van korte termijn holders. Iedere keer als de blauwe lijn (lange termijn holders) de rode lijn (korte termijn holders) aanraakt, dan zit bitcoin rond een bodem.

Bodem voor bitcoin? Korte termijn op gelijke hoogte met lange termijn MVRV

Op het moment van schrijven is er sprake van zo’n aanraking en lijkt de koers dus een bodem te vormen. Uiteraard bieden dit soort statistieken geen zekerheid, maar er is natuurlijk niets ter wereld dat ons zekerheid kan bieden over de koersen van financiële assets. Je moet dit soort informatie dan ook vooral zien als een hulpmiddel om je bij aan- en verkoopbeslissingen te ondersteunen.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....