Bolivia maakt na 10 jaar einde aan Bitcoin-verbod

3639 totale weergaven
Rente besluit gunstig voor crypto: Klaar voor een interessante pre-sale?

Het Zuid-Amerikaanse Bolivia heeft na 10 jaar besloten om een einde te maken aan hun verbod op Bitcoin. De Centrale Bank van Bolivia (BCB) staat financiële entiteiten vanaf nu toe om transacties met digitale assets te doen. Het doel daarvan is om het betaalsysteem in het land te moderniseren.

Steun voor de Boliviaanse economie

De opheffing van het verbod op Bitcoin in Bolivia moet fungeren als een steun voor de economie, die het al jaren moeilijk heeft. Het is nog maar de vraag in hoeverre dit een verschil gaat maken voor het land.

Door de nieuwe wetgeving hoort Bolivia weer bij het rijtje van Latijns-Amerikaanse landen die positief staat tegenover Bitcoin en crypto. Hoewel de BCB ook duidelijk maakte dat het hier niet gaat om de introductie van Bitcoin als wettig betaalmiddel, zoals El Salvador dat deed.

Dat betekent dat bedrijven ze niet hoeven te accepteren als betaalmiddel. Wat dat betreft moeten we nog maar zien wat deze nieuwe wet- en regelgeving überhaupt teweegbrengt in Bolivia als het over Bitcoin gaat.

Latijns-Amerika is pro-Bitcoin

Landen in Latijns-Amerika staan erom bekend grote problemen te hebben met inflatie. Daarbij doen hun economieën het vaak een stuk minder dan de concurrentie uit het Westen.

Dat forceert ze langzamerhand om eens naar alternatieven te kijken, zoals El Salvador dat in 2021 deed door Bitcoin te introduceren als wettig betaalmiddel. Dat soort beslissingen leveren veel kritiek op vanuit het Westen, maar je moet ook bedenken dat dit soort landen weinig andere opties hebben.

Ze zien met Bitcoin iets voorbijkomen wat in theorie voor verbetering kan zorgen. Dat maakt het logisch dat ze iets willen proberen. Doen ze niets? Dan blijven ze toch wel onderaan de economische ladder bungelen.

Vooralsnog ziet het Bitcoin-landschap er als volgt uit in Latijns-Amerika (bovenstaande tabel van Cointelegraph). Bolivia stapt zo over van de restrictieve benadering naar de progressieve benadering.

Het staat nog niet in het lijstje van landen als El Salvador, Brazilië, Honduras, Mexico en Peru, maar komt wel in de buurt.

Lees meer over:

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....

    Je hebt geen geld om te laten zien geselecteerd