Brit stelt ultimatum aan gemeente omdat hij vuilnisbelt wil opgraven om $186 miljoen aan bitcoin te vinden

James Howells begint een ware legende te worden. De man verloor jaren geleden 8.000 bitcoin en komt sindsdien regelmatig in het nieuws omdat hij een vuilstort wil opgraven. Zijn harde schijf met private key ligt namelijk onder de grond. Nu komt er weer een update in de soap: de Brit wil de gemeente aanklagen.

Bitcoin op stortplaats

Het fortuin van 186 miljoen euro ligt op de stortplaats van de Newport City Council. In 2013 gooide zijn (ex-)vriendin per ongeluk de harde schijf van James weg. Sindsdien doet hij verwoede pogingen om deze toch terug te vinden.

De gemeente weigert echter om de schijf te laten opgraven vanwege problemen met vergunningen en ook de moeilijkheid van de operatie (namelijk: het vinden van een schijf ter grootte van een iPhone), maar Howells nog altijd niet op het stuk land gaan graven.

Nu heeft hij een juridisch team samengesteld en de gemeenteraad van Newport een ultimatum gesteld. Ze moeten voor 18 september reageren en hem toegang geven, of anders stapt hij naar de rechter. Howells vindt dat hij het wettelijk recht heeft om zijn harde schijf terug te krijgen.

Een vertegenwoordiger van het juridische team van Howells zegt dat zij de zaak de moeite waard moeten achtten met “algemeen voordeel” voor de bevolking van Newport. WalesOnline schrijft:

“De gemeenteraad van Newport blijft onze verzoeken voor een echt sit-down gesprek negeren om een weg vooruit te vinden. Ze blijven ons tegenwerken. De enige optie die overblijft, is juridische actie.”

Komende maandag gaat het juridische team beginnen met de procedure, waarbij de gemeente dus tot 18 september heeft om in gesprek te gaan.

“Het is belachelijk dat ze geen gesprek met ons hebben gehad over hoe ze dit veilig kunnen doen, zonder het milieu te schaden, zonder kosten voor de gemeente. De waarde van de coins is nog steeds ‘levensvatbaar’ en zal in de loop van de tijd groeien.”

Eerder riep Howells ook al een team van AI, data-recovery en milieu-experts samen om te gemeente te overtuigen van zijn plan. Met robotarmen en speciale machines wil hij de stortplek doorpluizen.

Overigens is het leuk om te vermelden dat Howells naar eigen zeggen in 2009 al betrokken raakte met bitcoin. Hij is een van de OG’s die in de early days al 8.000 BTC wist te verzamelen.

Of hij zijn bitcoin ook daadwerkelijk terug krijgt, is natuurlijk de vraag, gezien naast het feit of de harde schijf wordt teruggevonden, ook afhangt van de kwaliteit van het device. Volgens experts is de kans op succes 80% zodra de harde schijf wordt gevonden.

“Er is geen manier om in te schatten hoe de harde schijf eruit zal zien als we hem krijgen. We zouden hem kunnen vinden en hij zou in een miljoen stukjes kunnen zijn gebroken. Dat accepteer ik. Maar we kunnen het vinden en het kan ergens onder vastzitten en dan is het in orde – dat is net zo waarschijnlijk. Wij weten het gewoon niet.”

Het opgraven zélf is overigens ook niet gratis. Er gaan bedragen rond van tussen de £5,5 miljoen (voor een duur van 18 maanden) en een plan dat ongeveer £10 miljoen kost (en maximaal twee jaar duurt). Voor beide plannen heeft hij externe financiers gevonden. Een derde plan is om de hele stortplaats over te kopen, wat ongeveer £25 miljoen zou kosten.

Lees meer over:
Bitcoin nieuws

    Door: Redactie

    Het redactie account wordt gebruikt voor artikelen waar meerdere schrijvers, editors en journalisten aan werken. Met onze gezamenlijke kennis, kunde en opgeteld meer dan 50 jaar ervaring met schrijven en binnen de crypto wereld, kan je er zeker van zijn dat wij weten waarover we schrijven. We hebben...