Capitulatie lange termijn bitcoin hodlers geen reden tot zorg

De lange termijn hodlers, Glassnode kwalificeert wallets die hun bitcoin 155 dagen of langer aanhouden als lange termijn hodlers, capituleren en vrezen voor verdere verliezen. Het gaat volgens Glassnode echter vooral om de zogenaamde “klas van 2021-2022” van de lange termijn hodlers die momenteel in lichte paniek is.

Klas van 2021-2022 in lichte paniek

We kunnen zien dat het om dit cohort van de lange termijn hodlers gaat omdat de “Long-Term Holder Realized Price”, de blauwe lijn in de grafiek, zakt. Dit is de gemiddelde prijs van alle bitcoin die zich momenteel in de wallets van lange termijn hodlers bevinden.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Capitulatie lange termijn bitcoin hodlers geen reden tot zorg

Dit zien we bevestigd worden door de roze lijn, de “Long-Term Holder Spent Price”, welke de gemiddelde inkoopprijs van de uitgegeven bitcoin op die dag laat zien. Die lijn breekt deze week naar boven uit en raakt zelfs de spotprijs, wat laat zien dat dit cohort van de lange termijn hodlers gemiddeld break-even verkopen.

Markt nog altijd in bearish fase

Volgens Glassnode zitten we op dit moment nog altijd in een bearish fase. Waarbij de markt nog niet in staat is om voldoende vraag- en prijsappreciatie te genereren om duurzame winstneming en kapitaalinstroom mogelijk te maken.

Als de gerealiseerde winsten erin slagen om de verliezen op een duurzame basis te overklassen, dan kunnen we overgaan in de zogenaamde “herstelfase” van de markt.

Capitulatie lange termijn bitcoin hodlers geen reden tot zorg

Glassnode wijst in de analyse op de Mayer Multiple, een statistiek die al jaren gebruikt wordt om toppen en bodems in te schatten. De Mayer Multiple met 0,814 momenteel op een score waar bitcoin slechts 15 procent van de volledige geschiedenis op- of onder heeft gestaan.

Volgens Glassnode betekent dit dat de markt mogelijk nog een capitulatie voor de boeg heeft, maar dat de bodem in ieder geval in de buurt moet zijn. Een hoopgevende analyse voor een onzekere tijd, met name op macro-niveau, voor bitcoin.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....