Chinese bank start met dienst voor digitale yuan, maar sluit hun deuren snel na aandacht

1159 totale weergaven

Een grote Chinese bank startte stiekem met een wallet voor de Chinese Central Bank Digital Currency (CBDC). Zij besloten hun dienst te stoppen toen er aandacht voor kwam.

De China Construction Bank (CCB) opende een wallet voor de nieuwe valuta, maar schrok van de aandacht en gooide de deuren weer snel dicht. CCB is een van de vier grote commerciële banken in China, gerund door de staat.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

CBDC

Een volledig digitaal alternatief voor de huidige grote wereldvaluta lijkt steeds meer in trek. Deze centraal uitgegeven digitale valuta zijn in alles het tegenovergestelde van bitcoin: ze zijn niet vrij en code is niet de baas, maar politici of bankiers hebben de macht in handen.

Het besluit van de China Construction Bank is een perfect voorbeeld in de praktijk voor het feit dat dit soort nieuwe initiatieven niets te maken hebben met de evolutie van financiële vrijheid.

China Construction Bank

Klanten van de China Construction Bank hadden plots een optie voor de wallet in de app van de bank. Door een simpele zoekopdracht naar ‘digitale valuta’ in het Chinees kon je bij de digitale yuan wallet komen.

Gebruikers konden zich registreren met een telefoonnummer. Je komt door de keuring als je telefoonnummer overeenkomt met de gegevens bij de bank.

Het is niet duidelijk wanneer de app werd geopend.

Reacties

Al snel verspreide het nieuws onder verschillende Chinese groepen, zoals de cryptocurrency community en lokale media.

Sommige gebruikers konden zelfs een kleine transactie doen met hun bankrekening en deze wallet. De software werkte dus.

Nadat het nieuws zich snel verspreidde besloot de bank de boel weer op slot te gooien. Inmiddels zijn de functionaliteiten weer afgeschermd. Het is echter wel een belangrijke ontwikkeling: China lijkt dus bijzonder ver als het gaat om implementatie van een volledig digitale yuan.

Hieronder is een screenshot vanuit de app, verkregen door Coindesk:

Chinese bank start met dienst voor digitale yuan, maar sluit hun deuren snel na aandacht

Vrijheid

Met deze vorm van digitale valuta voor de doorsnee Chinees wordt er mogelijk opnieuw een vrijheidsbeperkende maatregel genomen.Als al je geld digitaal is (en dus niet meer in cash te krijgen is) dan ben je volledig overgeleverd aan de eigenaar van het netwerk.

In dit geval is dat dus de Chinese staat. Bitcoin is hierin echt het tegenovergestelde: op het netwerk is geen president of bankier de baas.

Lees meer over:
CBDCChina

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)...