CFTC legt boete van $31 miljoen op na crypto fraude rechtszaak

1237 totale weergaven
CFTC crypto |

De CFTC heeft een boete van $31 miljoen opgelegd aan Abner Tinoco en zijn bedrijf wegens crypto fraude, wat een belangrijke overwinning tekent in een drie jaar durende juridische strijd. 

Winst voor CFTC

De Amerikaanse CFTC (Commodity Futures Trading Commission) heeft een aanzienlijke overwinning geboekt tegen de frauduleuze crypto investeerder Abner Alejandro Tinoco en zijn bedrijf, Kikit & Mess Investments, LLC. Hiermee is een drie jaar durende juridische strijd tot zijn einde gekomen. Voor deze overwinning heeft de CFTC een boete van $31 miljoen opgelegd aan Tinoco en zijn bedrijf. 

De rechtszaak

In oktober 2021 werd er door de CFTC een civiele handhavingszaak aangespannen tegen Tinoco en Kikit & Mess Investments. Hierbij beschuldigde de CFTC Tinoco en zijn bedrijf van fraude en verduistering van meer dan $3,9 miljoen van 61 klanten. 

Tinoco presenteerde Kikit als een bedrijf dat wallets beheert op de valuta- en cryptomarkten. Echter, uit onderzoek bleek dat hij geld van klanten gebruikte om zijn weelderige levensstijl te financieren. Met geld van klanten kocht hij onder andere een privéjet, een landhuis, luxe auto’s en onroerend goed. Het plan was opgezet als een Ponzi operatie/fraude. Hierbij wordt geld van nieuwe investeerder gebruikt om valse winsten aan eerdere investeerders te betalen. 

De loop van de zaak

De CFTC overtuigde rechter David C. Guaderrama er succesvol van om de tegoeden van Tinoco te bevriezen om verder misbruik te voorkomen. In maart 2022 zorgde de CFTC voor een permanent bevel tegen Tinoco, waardoor hij verboden werd te handelen op welke CFTC gereguleerde markt dan ook. 

Op 26 juli 2024 beval rechter Guaderrama Tinoco en zijn bedrijf om meer dan $31 miljoen aan boetes te betalen. Gezamenlijk moeten ze $6,2 miljoen aan restitutie betalen aan 199 slachtoffers van fraude, $6,25 miljoen aan disgorgement met krediet voor restitutie, en een civielrechterlijke boete van $18,7 miljoen. 

Einde van de rechtszaak in het gevang

Op het moment zit Tinoco een gevangenisstraf van 84 maanden uit in Salford, Arizona, nadat hij in november 2022 schuldig pleitte aan telebank fraude. Ook kreeg hij de opdracht om hiervoor $9,02 miljoen te betalen aan restitutie aan de slachtoffers. 

De overwinning onderstreept de volharding van de CFTC om investeerders te beschermen en de marktintegriteit te behouden. De zaak dient als een krachtige waarschuwing tegen frauduleuze activiteiten op de financiële markten. 

Samenvatting

Samenvattend heeft de CFTC de rechtszaak tegen Alejandro Tinoco en zijn bedrijf Kikit & Mess Investments gewonnen, waarbij ze een boete van $31 miljoen hebben uitgedeeld. De uitkomst van de rechtszaak is een belangrijke overwinning voor de CFTC en dient als een voorbeeld voor toekomstige rechtszaken. 

Lees meer over:
Alejandro TinocoCFTC

Door: Marijn van Leeuwen

Marijn van Leeuwen is een fanatieke tekstschrijver met een sterke focus op de cryptowereld. Hij brengt jarenlange ervaring in het schrijven over cryptocurrency naar bitcoinmagazine.nl. Zijn diepgaande kennis van SEO en marketing, gecombineerd met zijn passie voor crypto, maakt hem de perfecte aanwin...