Chinese politie bevriest bankrekeningen van Bitcoin kopers en verkopers

Bankrekeningen van duizenden over-the-counter (OTC) bitcoin handelaren en hun klanten zijn bevroren door de Chinese politie. Geld dat op je bank staat is niet van jou, een overheid of bank kan je fondsen bevriezen. Dit is daarvan een voorbeeld in de praktijk.

De reden laat zich raden: de Chinese autoriteiten verdenken de mensen van crimineel gedrag. Het gaat hier om transacties met bitcoin, altcoins en ook fiatvaluta.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Witwassen

De Chinese autoriteiten richten zich op verdachte transacties die mogelijk gekoppeld kunnen worden aan het witwassen van crimineel geld middels bitcoin.

Sun Xiaoxiao runt een over-the-counter desk in China en laat op Weibo weten ook de toegang tot zijn bankrekening te hebben verloren. Sun zegt dat zijn situatie niet op zichzelf staat: het gaat mogelijk om ‘duizenden mensen’.

Slachtoffers niet meteen verdacht

Niet alle eigenaren van de bevroren rekeningen zijn ook meteen verdacht, maar volgens de Chinese politie kunnen hun geldstromen wel gekoppeld worden aan criminaliteit.

Dus: je bent niet verdacht, en toch kun je niet bij je geld. Wanneer je bitcoin hebt en dat zelf opslaat is dat niet mogelijk. Dit is opnieuw een voorbeeld in de praktijk waaruit blijkt dat geld op de bank niet altijd beschikbaar is, zelfs als je niet verdacht

Rol van OTC desks

OTC desks spelen volgens Sun een belangrijke rol in China. Zij zijn de enige on- en off-ramp voor Chinezen zonder buitenlandse bankrekening. Het is onduidelijk hoe ver de Chinese politie is gegaan met het bevriezen van bankrekeningen en accounts.

Dit soort maatregelen worden vaker genomen in China, zegt Sun. Vaak zijn deze acties gericht op piramidespellen, casino’s en oplichters in de telecommunicatie. Nu horen ‘verdachte cryptocurrency transacties’ daar ook bij.

Sun ziet extra interesse vanuit China om cryptocurrency te gebruiken om geld het land uit te krijgen. De stablecoin tether (USDT) is de meestgebruikte tool volgens de Chinese ondernemer.

Bron: Coindesk

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)...