CEO Huawei: “We moeten een eigen Chinese digitale wereldmunt à la Libra uitbrengen”

849 totale weergaven

De CEO van de Chinese Huawei denkt dat China de strijd met Facebook aan kan gaan door ook een eigen digitale cryptomunt uit te brengen. Ren Zhengfei verteld op een persconferentie dat zo’n munt van even grote waarde kan munt kan zijn als de Libra.

Digitale Chinese wereldmunt

“Waarom zouden we moeten wachten tot anderen het doen?” Dat is de opmerking van Ren op de vraag van een Italiaanse journalist. “De kracht van een land (als China) is altijd groter dan de kracht van een internetbedrijf”.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Hiermee deelt hij de visie van Bobby Lee. Hij gaf in een interview met BitcoinMagazine NL zijn visie over deze Chinese stablecoin. Hij verwacht niet dat private bedrijven toestemming krijgen van de overheid om deze munt te maken:

[penci_blockquote style=”style-3″ align=”none” author=”Bobby Lee”] Ik denk dat er voor centrale banken en overheden veel mogelijkheden zijn om dit soort projecten te ondersteunen, sponsoren of initiëren. Tot op de dag van vandaag worden alle stablecoins uitgebracht door private bedrijven. Maar het is ook goed mogelijk dat deze uitgebracht gaan worden door overheidsorganen.”[/penci_blockquote]

Chinese centrale bank

Terug naar Ren Zhenfei. De Chinese centrale bank, de People’s Bank of CHina (PBoC), gaf aan bezorgd te zijn over de ontwikkelingen van Libra. Het zou een gevaar kunnen zijn voor de economie van het land. De Libra is voornamelijk gepegged aan de Amerikaanse Dollar en dat is voor China uitermate ongunstig. De directeur van de PBoC denkt dat het een reeks van economische, financiële en zelfs internationale politieke gevolgen hebben.

Naar verluidt is Beijing al wel bezig met het ontwikkelen van een eigen digitale valuta. Details hierover zijn nog niet bekend gemaakt. Er zijn genoeg techgiganten in het land die deze ontwikkeling op zich zouden willen en kunnen nemen.

Chinese ‘Libra’

WeChat, de concurrent van Facebook, heeft betalingsverkeer al in haar platform geïntegreerd. Een stap naar een cryptomunt lijkt daarom klein. Na de uitspraak van Zhenfei lijkt Huawei ook wel oren te hebben naar een Chinese ‘Libra’.

Echter is er nog altijd een een overheid die graag een oogje in het zeil houdt. Heeft Facebook de strijd geopend en gaan er meer techgiganten volgen met soortgelijke projecten? Of is deze ontwikkeling een trigger voor de centrale banken om dan maar een eigen munt uit te gaan brengen?

Aan de andere kant kunnen deze (Chinese) techbedrijven zich ook aansluiten bij het consortium van Facebook. Althans, dat is wat tot dusver telkens is beweerd. In de praktijk blijkt het anders te gaan: eerder vandaag maakte de CEO van Visa bekend dat er nog helemaal geen bedrijven zijn die zich hebben aangemeld voor de Libra munt.

Bron: Cointelegraph