Circle wil naar de beurs: waarde van $5 miljard veel lager dan in 2022

1255 totale weergaven
circle usdc mica

Circle, de uitgever van de stablecoin USDC, ziet zijn waardering dalen naar ongeveer $5 miljard, voorafgaand aan een geplande beursgang. Dit is aanzienlijk lager dan de $9 miljard waardering die het bedrijf in 2022 had tijdens een mislukte poging om via een SPAC-deal naar de beurs te gaan. Deze waardevermindering is voornamelijk te wijten aan de huidige onzekerheid in de cryptomarkt en de bredere financiële markten.

Achtergrond en oorzaken

De neerwaartse trend in Circle’s waardering kan worden toegeschreven aan meerdere factoren. Een belangrijke gebeurtenis was het mislukken van de fusie met Concord Acquisition Corp in december 2022. De deal, die Circle naar de beurs zou hebben gebracht, werd afgeblazen omdat de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) de benodigde goedkeuring niet tijdig verleende. Bovendien werd de deal volgens CoinDesk negatief beïnvloed door de bredere marktomstandigheden, waaronder de val van FTX en de daaropvolgende “crypto winter” die het vertrouwen in de markt sterk deed afnemen.

Daarnaast speelt de liquiditeitsbehoefte van vroege investeerders een rol. In de secundaire markt worden Circle-aandelen momenteel verhandeld voor prijzen die een waardering van tussen de $5 miljard en $5,25 miljard impliceren. Deze transacties, die vaak door vroege investeerders of werknemers met aandelenopties worden gedaan, zijn doorgaans beperkt en gebeuren op basis van specifieke omstandigheden.

Vooruitzichten

Ondanks de uitdagende marktomstandigheden blijft Circle vastberaden om naar de beurs te gaan. Het bedrijf heeft in januari 2024 een vertrouwelijke conceptaanvraag ingediend bij de SEC voor een beursgang. Deze stap volgt op eerdere inspanningen om hun bedrijf te positioneren als een belangrijke speler in de digitale financiële wereld, inclusief het verkrijgen van een stablecoin-licentie onder de Markets in Crypto-Assets (MiCA) verordening van de EU. Circle overweegt ook om de Verenigde Staten als zijn nieuwe juridische thuisbasis te vestigen, wat mogelijk een strategische zet is om beter te kunnen voldoen aan de regelgeving en marktkansen daar.

Hoewel de exacte datum voor de beursgang nog onbekend is, zal de uitkomst ervan cruciaal zijn voor de toekomst van Circle en de bredere stablecoinmarkt. De lagere waardering weerspiegelt een bredere trend in de technologie- en cryptosector, waar bedrijven worden geconfronteerd met een herwaardering van activa te midden van een afnemend investeerdersvertrouwen.

Lees meer over:
Circlestablecoins

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)...