Citrea haalt $2,7 miljoen op om de software van bitcoin te verbeteren

Ethereum ETF

Citrea, een project dat het mogelijk wil maken om zero-knowledge (ZK) rollups naar bitcoin te brengen, heeft in een investeringsronde 2,7 miljoen dollar opgehaald om dit te realiseren. De investeringsronde werd geleid door Galaxy Ventures, wat de investeringsarm van het grote Galaxy Digital is.

In een blogpost van 2 februari liet het bedrijf weten dat het met dit kapitaal mogelijk is om hun product op de markt te brengen.

Goed voor bitcoin?

“Citrea is de eerste rollup die de mogelijkheden van Bitcoin blockspace uitbreidt met zero-knowledge technologie, waardoor het mogelijk wordt om alles op Bitcoin te bouwen”, aldus het bedrijf in een verklaring.

De investeringsronde werd gesloten in 2023 en zag deelnemers als Delphi Ventures, maar ook bitcoin-influencer Eric Wall deed mee.

ZK-rollups zijn concepten die over het algemeen meer worden gelinkt aan Ethereum via layer-2 blockchains als Polygon en zkSync. Het doel van de technologie is om blockchains efficiënter te maken door transacties te bundelen op layer-2 oplossingen.

Via zogenaamde ZK-proofs worden ze vervolgens op de basis-blockchains gepubliceerd om te bewijzen dat transacties echt hebben plaatsgevonden; zonder de details te hoeven onthullen. Dat bespaart ruimte, zorgt voor meer transactiemogelijkheden en goedkopere transacties.

Gaat Bitcoin hiermee Ethereum achterna?

Het idee van de technologie van Citrea is om ook smart contracts mogelijk te maken op Bitcoin. Zo kan de grootste blockchain ter wereld in theorie gaan concurreren met bijvoorbeeld een Ethereum.

“Door dit voor elkaar te krijgen benut Citrea bitcoin niet alleen als een digitale valuta, maar ook als een basislaag voor het beveiligen en settelen van transacties”, zo voegt het toe.

Veel bitcoin-puristen zijn echter minder blij met dit soort ontwikkelingen. Zij zien de poging van Citrea om smart contracts naar bitcoin te brengen als vervuiling van de blockchain.

Bitcoin is volgens hen bedoeld als een monetaire oplossing en zou niet moeten dienen als een verlengstuk van de traditionele financiële wereld.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....