CME Group wil ook bitcoin spothandel aanbieden

Volgens de Financial Times bereidt de in Chicago gevestigde futures-beurs CME Group zich voor op het lanceren van bitcoin spothandel. Het bedrijf ziet dat de vraag naar deze dienst toeneemt, en daarom stapt het nu ook in op deze andere manier van bitcoinhandel.

Bitcoin spothandel bij CME

Hoewel de exacte startdatum voor de spothandel in bitcoin op de beurs nog niet bekend is, is wel duidelijk dat het eraan zit te komen.

CME Group is de afgelopen jaren een belangrijke speler geworden op de cryptomarkt. Het introduceerde in december 2017 voor het eerst bitcoin-futures, wat ironisch genoeg samenviel met het hoogtepunt van de bull run. De koers stond rond de all-time high van $20.000 van het moment van lancering, waarna het drie jaar lang in een bear markt kwam.

Als reactie op de groeiende belangstelling voor kleinere contracten, lanceerde de CME Group in mei 2021 micro bitcoin futures. Deze kleinere futurescontracten maakten het voor een nieuwe groep beleggers interessant om iets met blootstelling aan bitcoin te doen.

Door deze derivatenproducten is de CME Group nu goed voor $9 miljard aan Open Interest voor bitcoin futures, zo blijkt uit data van CoinGlass. Daarmee is het groter dan concurrenten Binance, OKX en BitMEX. Het laat indirect zien dat er vanuit de institutionele veel interesse is in de grootste cryptocurrency.

Sinds 2020 kun je ook bij de CME terecht voor optiehandel. Toch blijft Deribit wat deze financiële producten betreft de marktleider.

De futures handel werd enorm populair toen enkele geleden de op futures gebaseerde bitcoin ETF’s werden goedgekeurd, bijvoorbeeld die van ProShares. Maar nu er ook spot ETF’s in de markt zijn sinds januari 2024, zijn deze future contracten niet meer de enige manier om als grote financiële partij blootstelling te krijgen aan bitcoin.

Op 15 mei was er een inflow van $303 miljoen in de Amerikaanse spot bitcoinfondsen. Na een periode van minder interesse, lijkt de belangstelling weer te groeien.

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsCME GroupETF