Coin Highlight #2: Pundi X, een crypto betaaloplossing voor miljarden gebruikers

Door Pim Piepers - Pundi X (NPXS, voorheen PXS) is een jong project wat zich sterk gepositioneerd heeft het laatste jaar en in dit jaar. Pundi X komt uit Indonesië (archipel inmiddels zelf goed voor 260 miljoen zielen) en wil -aanvankelijk- Zuid-Oost Azië veroveren. Pundi X bestaat uit een drietal projecten die met elkaar samenwerken maar die ook los gezien kunnen worden. Pundi X wil de grote groep mensen die nog nooit met cryptocurrency of banken en digitaal geld in het algemeen in aanraking is gekomen voorzien van een middel om dat snel en eenvoudig te doen. Hiervoor sluiten zij zich aan bij diverse andere coins om samenwerking in met name de retail mogelijk te maken. Ze hebben zeker gekeken naar hoe in Japan bitcoin steeds meer gebruikt wordt in winkels.

Het drietal projecten bevat een eigen platform van gebruikers en retailers die Pundi X gebruiken (of gewoon crypto), eigen wallets en het eigen betaalsysteem ondersteund door de Pundi X POS, een pin automaat met scannen wat zeer overtuigend overkomt in hun video over hoe dit werkt:

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

[embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=PWESI8--Lcc[/embedyt]

De altijd ontspannen ogende Zac Cheah, CEO van Pundi X, laat zien dat je met dat X POS apparaat dus kunt betalen, maar je kan ook cryptomunten direct aanschaffen met de Pundi Pundi app (ook van Cheah) in combinatie met hun X POS device. Dat is veel belovend, want je helpt zo de wereld aan het gebruiken van crypto én het overal kunnen wisselen van cryptomunten, een belangrijk onderdeel bij het adopteren van deze technologie. De lage prijs van Pundi X (NXPS) staat een beetje in contrast met wat ze in de korte tijd dat ze bestaan bereikt hebben. Ze zoeken nog veel mensen er bij en hebben ook degelijke partnerships opgebouwd.

Bovendien is Zac Cheah een enorme bolleboos met een indrukwekkend internationaal CV en is zijn directe collega, met mooie videogame eindbaas-naam Pitt Huang een wonderkind die op z'n 25e al diverse bedrijven verkocht heeft. Toe maar. De andere twee Asian-difficulty bazen hebben zoveel titels in hun omschrijving dat je ze niet in één keer foutloos uit kunt spreken. Zou goed moeten komen!

Proof of stake voor de vroege vogels

Pundi X heeft een redelijk complex systeem bedacht om zichzelf draaiende te houden. Het komt er op neer dat hoe vroeger je ingestapt bent, hoe meer voordeel je hebt over de tokens die kocht. Het is in die zin een Proof of Stake coin (Bewijs van Inzet) dus hoe meer je hebt, hoe meer je in percentage uit betaalt krijgt. Dit loopt niet tot het einde der tijden. Op Medium leggen ze uit hoe het werkt, de eerste instappers kregen direct 10% (november 2017) en hoe later je instapt, hoe minder je bonus. Iedereen die vanaf februari 2018 ingestapt is, krijgt sowieso 7.316% aan tokens maandelijks uitbetaald.

Om precies te zijn, het percentage van 7.316% is van toepassing op het ontgrendelingstoken voor de eerste 12 maanden na voltooiing van de Token Sales, gevolgd door 2.11637% voor de komende twaalf maanden en 0.88187% voor de afgelopen twaalf maanden. Na 31 januari 2021 zal er geen ontgrendelingstoken meer zijn.

Pundi X’s Token Sale Overview

In die zin interpreteer ik Pundi X als een regulier commercieel bedrijf. Om het decentrale karakter te beschermen, thans zo zeggen ze, verdelen ze de taart onder de vroegere instappers, die vervolgens zelf mogen weten wat ze er mee doen. Het idee is dat als je dus investeert, je ook eventueel plannen hebt om er business-wise iets mee te doen. Dit omdat ze grote ambities hebben: de volgende miljard mensen in de crypto wereld trekken. Dat is een leuke missie, zeker als het gaat om banking the unbanked, ofwel het mogelijk maken van bankieren voor mensen die geen toegang hebben tot een bankwezen.

'Gewoon' betalen met een credit card

Pundi X houdt het daar niet bij. Ze hebben dan het platform (van gebruikers, winkeliers, etc), de eigen munt, het X POS (X Point Of Sales) apparaat en daar bij hoort dan ook nog een eigen betaalkaart: de Pundi X Pass Card. Op die kaart kan je direct kopen en wisselen met je cryptomunten. Vandaar dat het team van Pundi X constant verbinding zoekt met andere crypto's, want hoe meer je direct kan inwisselen (dus ter plekke in de winkel!) hoe beter voor Pundi X en voor de community. Hoewel ze er nog lang niet zijn, hebben ze al wel samenwerking met QTUM, NEM, XLM, ZCASH en zo nog een aantal meer interessante partners.

Een wilde koers voor Pundi X

Vanaf het begin heeft Pundi X - we praten hier enkel even over de coin- een wilde rit gehad. Eerst waren ze XPS, maar door ontwikkelingen (zoals wel vaker) werd later deze token vervangen door een betere, de NXPS. Dan nemen ze de originele token, verbeteren die en verpakken ze opnieuw, en dan vernietigen ze de oude tokens. Een zogeheten token burn. Pundi X vindt decentralisatie erg belangrijk en zijn bijvoorbeeld ook op decentrale exchanges IDEX en Bancor.network te vinden. Bij Bancor krijg je bijvoorbeeld ook je maandelijkse tokens uitbetaald. Ziet er allemaal mooi uit, ze zijn helaas wel 'geslachtofferd' door de inmiddels bekende Coinrail hack, waarbij veel NXPS tokens gestolen zijn. Ook al heeft dat niets te maken met of de coin verder goed is of niet, de prijs is toch flink in elkaar geklapt daarna. Ook speelt het inmiddels uitgemolken zogeheten Binance Effect -> Een nieuwe token listing op Binance is gegarandeerde prijs impuls, die meestal snel weer in zakt. En als klap op de vuurpijl ligt Binance tijdens dit schrijven er weer uit, dus ook zij hebben er last van. Al met al maakt dit dat Pundi X nu geen groot schijnend licht is.

Coin Highlight #2: Pundi X, een crypto betaaloplossing voor miljarden gebruikers

Echter, dit is een vaak voorkomende situatie bij nieuwe cryptocurrency's. Er gaat eerst een hoop mis, dat is ook de bedoeling. Het blijft wel opletten geblazen. Desalniettemin kan ik niets anders dan pleiten voor nu in te kopen, je kan voor heel weinig al veel NXPS coins kopen. Het bedrijf heeft voldoende charme en kennis in huis om er op te kunnen vertrouwen. Zeker omdat ze in 2020 de Chinese markt willen betreden... en wie instapt tot februari 2021 krijgt ook maandelijks zijn gratis tokens...

Speech en productpresentatie Zac Cheach, CEO van Pundi X op Consensus 2018.

Meer Pim Piepers? Lees het hier!

Over Pim Piepers

Pim Piepers, vader van Noah en Mikki, partner van Linda, is een zelfstandige ondernemer die vanuit zijn vakgebied online, content, foto, video en ict in de cryptomunten gerold is. Hij is een beetje een conservatief: er is bitcoin, en tot nu toe is er nog geen duidelijke opvolger.

Pitbull Content, zo heet het content bureau van Pim Piepers, en sinds kort mag hij ook rond bazuinen dat hij eigenaar is van het kersverse CryptoCursus.com.

Dinsdagavond 10 juli organiseert Pim een gratis crypto start-up avond.

Cryptocursus.com

CryptoCursus.com heeft zich ten doel gesteld mensen te voorzien van helderheid en duidelijkheid in een tijd van chaos waar iedereen zo’n beetje het woordje ‘blockchain’ voor of na zijn productnaam zet waardoor men door de alom bekende bomen het bos weer eens niet ziet. Dit alles ondersteund door de Ledger Nano S, een populaire hardware wallet waarop we onze cryptomunten kunnen op slaan.

Pim heeft een uitgesproken mening die soms de confrontatie niet uit de weg gaat. Pim is een geharnaste idealist en ziet in bitcoin de vrijheid die de mensheid ontnomen is door een mega groot financieel conglomeraat wat door middel van een anti-democratisch pschulden systeem de halve wereld in de tang houdt.

Eerder schoof Pim aan bij de CryptoTrader.nl Weekly Recap waarbij hij samen met een aantal anderen het bijzondere cryptoland onder de loep nam.

Voor Pim is duidelijk: we hebben de thuiscomputer op zien komen, de laptop, het internet, de smart phone, de tablet, TV on demand en alle andere facetten die bij het internet komen. Wat was hier bij het sleutelwoord? Vrijheid.

Logischerwijs komt er dus ook op gebied van regels en geld (macht) een aardverschuiving. Het internet 3.0 wordt voor onze ogen geboren. Prachtig toch? Nu kunnen we ons bevrijden van de banken door zelf onze bank te zijn. Wie wil dat nou niet? Maar het komt wel met alle gevolgen van dien.

Wie het podium op zoekt krijgt ook tomaten…

Lees meer over:

    Door: Redactie

    Het redactie account wordt gebruikt voor artikelen waar meerdere schrijvers, editors en journalisten aan werken. Met onze gezamenlijke kennis, kunde en opgeteld meer dan 50 jaar ervaring met schrijven en binnen de crypto wereld, kan je er zeker van zijn dat wij weten waarover we schrijven. We hebben...