Grootste Bitcoin (BTC) beurs van Amerika test AI om gezichten te herkennen

De grootste Amerikaanse cryptobeurs Coinbase testte de gezichtsherkenningstechnologie van Clearview AI. Dat bevestigde het bedrijf tegenover BuzzFeed.

De software van Clearview haalt informatie uit een database van drie miljard (!) afbeeldingen van social media websites. Met deze informatie worden gezichten geïdentificeerd en gekoppeld aan personen.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Een big privacy deal dus.

Clearview

Clearview beweerde eerder alleen diensten te leveren aan overheidsorganen zoals opsporingsdiensten. Naar verluidt zijn er echter ook banken, universiteiten, winkels en dus Coinbase geïnteresseerd in deze techniek.

Er zitten ook Nederlandse partijen tussen de ruim 2.900 klanten van Clearview. Het bedrijf vraagt geen toestemming voor het gebruik van jouw afbeeldingen, het is een flinke inbreuk op je privacy.

”Deze tool gaat veel verder dan wat legaal is, er is letterlijk niemand verantwoordelijk voor hoe ze deze tool gaan gebruiken,” zegt Jancinta Gonzáles tegenover Buzzfeed. Gonzáles campagneleider bij de belangenbehartigers van Latinx.

Latinx zet zich in voor de belangen van Latijns-Amerikaanse amerikanen: ”Ze zouden een supermarkt in kunnen lopen, mensen scannen om te kijken of er een match is, en ze daarna direct kunnen deporteren.”

Het is volgens Minister of Privacy een heel gedoe om je gegevens uit de database te laten verwijderen. Zij kregen na een maand de bevestiging dat al hun data is verwijderd. Of dat klopt weet je echter nooit zeker.

Wat moet een bitcoin beurs met deze software?

Een woordvoerder van Coinbase geeft tekst en uitleg: ”Onze veiligheid en compliance teams hebben Clearview AI getest om te kijken of de services de veiligheid van onze werknemers en kantoren een boost konden geven.”

Er wordt gewezen naar de fysieke veiligheid, maar ook naar het onderzoeken van fraude. Er is nog geen definitieve samenwerking tussen Coinbase en Clearview AI. De woordvoerder benadrukte dat er geen klanten data is gebruikt tijdens hun tests.

Wenselijk?

Als grootste beurs van de Verenigde Staten is Coinbase constant bezig om te voldoen aan de lokale regelgeving. Het opmerken en uitbannen van fraude en witwassen op het platform is daarin erg belangrijk.

Het kan zijn dat Coinbase gewoon een test wilde doen uit interesse, maar er kan ook spraken zijn van serieuze plannen om de software te gaan gebruiken.

Bedrijfstechnisch kan het interessant zijn, maar op het gebied van imago zou het geen goede stap zijn. Er is geen grote database van miljarden foto’s nodig om als bitcoin beurs je diensten te kunnen leveren.

Wat vind jij? Laat het weten in onze Telegram groep en praat mee!

Lees meer over:
Coinbaseprivacy

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)...