Coinbase treft schikking van bijna $1 miljoen met slachtoffers crypto exchange Cryptsy

Coinbase treft een schikking in de rechtszaak met slachtoffers van cryptobeurs Cryptsy. De CEO van Cryptsy zou miljoenen aan klantenfondsen hebben witgewassen via de Amerikaanse beurs.

Aanklager Brandon Leidel vindt dat Coinbase mede verantwoordelijk is voor de verliezen die slachtoffers van Cryptsy hebben geleden.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

En hij krijgt (deels) zijn gelijk, want Coinbase maakt $962.500 over naar een escrow-agent die verantwoordelijk is voor de financiële afhandeling van de class-action rechtszaak. Dat meldt Coindesk.

Cryptsy

Leidel is een voormalig klant van Cryptsy. De CEO van deze beurs, Paul Vermon, ging er met klantenfondsen vandoor toen hij de beurs sloot. De aanklacht was duidelijk: Coinbase moet verantwoordelijkheid nemen voor de mensen met wie zij in zee gaan.

Coinbase ging eerder in verweer maar verloor en ze zijn nu dus tot een schikking gekomen. Op 17 april 2020 komt de zaak voor de rechter om de voorlopige schikkingsovereenkomst te tekenen. Maar er is voor beide partijen ook een mogelijkheid om aanpassingen te doen waar nodig.

Op 15 januari 2016 ging de website van Cryptsy offline. Er zou zou zo’n 13.000 BTC en 300.000 litecoin zijn gestolen.

Leidel ontvangt $2.500 voor de tijd die heeft gestoken in deze zaak. Hij startte de zaak al in 2016.

Verantwoordelijkheid

Advocaat Marc Wites geeft aan dat dit soort zaken ontzettend moeilijk zijn om op te lossen: ”Wanneer bedrijven failliet gaan, vluchten de eigenaren het land uit. Het bedrag waar het over gaat is ook relatief laag, de meeste advocatenkantoren wijzen de zaak af.’

Wites geeft aan dat zij de enige advocaten waren die dit soort zaken tegen Cryptsy en Coinbase op zich namen. Deze rechtszaken hebben de slachtoffers regelmatig aan (een deel) van hun verloren geld geholpen.

David Silver, een andere advocaat, geeft aan respect te hebben voor Coinbase omdat zij de zaak nu hebben opgelost. Silver: ”Dit soort zaken laten zien dat bedrijven in de crypto industrie een grote verantwoordelijkheid dragen met wie ze zaken doen en met wie zij zich willen associëren.”

Lees meer over:
Coinbase

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)...