Coinbase gaat stablecoins die niet aan MiCA voldoen verwijderen van haar Europese platform

337 totale weergaven
coinbase

Tegen het einde van december wil Coinbase alle stablecoins die niet voldoen aan de nieuwe Europese MiCA regelgeving verwijderen, waarmee ze de lat hoog leggen voor compliance binnen exchanges. 

MiCA regelgeving voor exchanges

De nieuwe Markets in Crypto Assets regelgeving (MiCA) van de Europese Unie zorgt ervoor dat crypto-gerelateerde bedrijven strenger toezicht krijgen. Daarbij krijgen exchanges zelf grotere verantwoordelijkheden op het gebied van compliance en KYC.

Coinbase wil voldoen aan deze eisen en gaat daarom alle stablecoins die niet aan de regelgeving voldoen van haar Europese platform verwijderen, blijkt uit een rapport van Bloomberg. Deze stap komt overeen met de volledige implementatie van MiCA.

Beperking van stablecoins die niet aan de regelgeving voldoen

In een verklaring van 4 oktober bevestigde een woordvoerder van Coinbase de toewijding van het bedrijf aan de naleving van de regelgeving:

“Gezien onze toewijding aan compliance, zijn we van plan om de levering van diensten aan EEA-gebruikers in verband met stablecoins die niet voldoen aan de MiCA vereisten tegen 30 december 2024 te beperken.”

Invloed van MiCA op stablecoins

Ook gaf Coinbase aan dat gebruikers van de EEA (European Economic Area) opties krijgen om stablecoins over te zetten naar passende stablecoins, zoals de USDC, in de komende maanden. Circle, de uitgever van USDC, was één van de eerste stablecoin uitgevers die voldeed aan de wettelijke vereisten van MiCA.

MiCA schrijft voor dat alle stablecoins die beschikbaar zijn in EEA een ‘e-money licentie’ moeten hebben in ten minste één EU lidstaat. Deze regelgeving heeft directe invloed op toonaangevende stablecoins, waaronder de USDT van Tether, die mogelijk van Coinbase verwijderd wordt, tenzij ze de juiste licentie krijgen.

Race voor compliance

Coinbase is één van de vele exchanges die eraan werken om aan de vereisten van MiCA te voldoen, terwijl de EU zich voorbereidt op het handhaven van deze regelgeving. Andere exchanges, waaronder OKX, Bitstamp en Uphold, hebben ook al stappen ondernomen om de beschikbaarheid van stablecoins die niet voldoen aan de eisen van MiCA te beperken.

Nu de concurrentie op de stablecoin-markt toeneemt, onderzoeken bedrijven als Robinhood en Revolut de ontwikkeling van hun eigen stablecoin om de dominantie van Tether en Circle uit te dagen.

USDC ervaart meer vraag

In de tussentijd ervaart USDC een aanzienlijke stijging in handelsvolume als reactie op de groeiende vraag naar gereguleerde digitale activa in Europa. Zo steeg het handelsvolume van USDC in juli, net nadat de MiCA van kracht werd, met 48%.

Hierdoor wordt USDC gepositioneerd als de grootste stablecoin die voldoet aan de MiCA regelgeving, wat de dominantie van Circle in de Europese Unie kan versterken. Het beperken van het aanbod door grote exchanges, waaronder Coinbase, kan USDC mogelijk een voorkeur geven ten opzichte van andere stablecoins in Europa, wat het getij mogelijk om kan draaien voor Tether.

Lees meer over:
CoinbaseUSDCusdt

Door: Marijn van Leeuwen

Marijn van Leeuwen is een fanatieke tekstschrijver met een sterke focus op de cryptowereld. Hij brengt jarenlange ervaring in het schrijven over cryptocurrency naar bitcoinmagazine.nl. Zijn diepgaande kennis van SEO en marketing, gecombineerd met zijn passie voor crypto, maakt hem de perfecte aanwin...